HomeInductie pannen

Inductie pannen

Zeker thuis heeft elektrisch koken de toekomst. Dat betekent in veel gevallen koken op inductie. Daar is echter niet elke pan geschikt voor. Hier bij Horeca Centrum Amsterdam vindt u pannen voor inductie in diverse soorten en voor diverse toepassingen. Zo zet u, óók met een inductiekookplaat, altijd de lekkerste gerechten op tafel, zonder aan kwaliteit in te boeten.

Waarom inductiepannen?

Inductie is een manier van verwarmen die gebruikmaakt van wrijving en magnetisme. Daarom werkt deze verwarming alleen bij magnetische pannen. Is een pan niet geschikt voor inductie? Dan slaat een inductiekookplaat in de meeste gevallen automatisch af. Het is dus niet zo dat een ongeschikte pan stukgaat op een inductieplaat. Er wordt ook wel gezegd dat een pan een perfect platte onderzijde moet hebben voor inductie. Pannen voor inductie hebben dat echter niet nodig. Inductie werkt ook op pannen die een licht bollende onderkant hebben en daardoor niet over de gehele onderkant perfect contact maken met de inductieplaat.

Welke pannen zijn geschikt voor inductie?

Alle pannen die u op deze pagina vindt zijn geschikt voor inductie. Daaronder onder meer braadpannen voor inductie, grilpannen voor inductie en zelfs een pannenkoekenpan voor inductie is mogelijk. Het is overigens niet zo dat inductiepannen alleen voor inductie geschikt zijn. In de regel kan een inductiepan ook op een regulier gasfornuis worden gebruikt en eventueel ook in de oven. Voor welke vormen van verwarming een pan geschikt is, vermelden we bij de productbeschrijving. Ook in de handleiding van het product zelf vindt u hierover meer informatie. In zijn algemeenheid geldt dat de meeste pannen – zeker nieuwere pannen – gewoon geschikt zijn voor inductie.

Soorten inductiepannen

Hier bij Horeca Centrum Amsterdam bestelt u vrijwel elk soort inductiepan. Koekenpannen, wokpannen en braadpannen. Ook reguliere kookpannen en diverse soorten pannen met deksel vindt u op deze pagina. Het uitgangspunt is dat elk gerecht dat op een regulier gasfornuis wordt klaargemaakt, ook in een inductiepan gemaakt kan worden. Bij onze inductiepannen vindt u evenveel variatie als bij onze andere pannen. Inclusief gietijzeren pannen, aluminium pannen en stalen pannen. Elk van deze materialen zijn in beginsel geschikt voor koken op inductie en dus vindt u er een ruim aanbod van in onze online groothandel.

Inductiepan online kopen

Op zoek naar een geschikte inductiepan voor gebruik in de horeca? De inductiepannen van Horeca Centrum Amsterdam zijn stuk voor stuk van horecakwaliteit. Dat wil overigens niet zeggen dat u alleen als zakelijke klant bij ons terecht kunt. Hier kunt bestellen vanaf één verpakking. Bij inductiepannen betekent dat dat u per stuk kunt bestellen. Ook voor thuis vindt u hier dus hoogwaardige inductiepannen die u in de meeste gevallen binnen één week thuis ontvangt. Bij elke pan geven we meer informatie over de verwachte levertijd. Zo weet u direct wanneer u uw nieuwe pan voor inductie op uw eigen kookplaat zet.

Vraag en antwoord over een inductie pannen:

Hoe weet je of een pan geschikt is voor inductie?

Als je wilt weten of een pan geschikt is voor inductie, kun je verschillende methoden gebruiken:

  1. Controleer het symbool: veel pannen hebben een symbool op de bodem dat aangeeft of ze geschikt zijn voor inductie. Het symbool is meestal een spiraal of vierkant met golven erin. Als je dit symbool ziet, dan is de pan geschikt voor inductie.
  2. Gebruik een magneet: als je niet zeker weet of een pan geschikt is voor inductie, kun je een magneet gebruiken. Houd de magneet tegen de bodem van de pan en kijk of hij blijft plakken. Als de magneet aan de bodem blijft plakken, dan is de pan geschikt voor inductie.
  3. Probeer het uit op een inductiekookplaat: als je de mogelijkheid hebt, kun je de pan op een inductiekookplaat uitproberen. Als de pan opwarmt, dan is hij geschikt voor inductie.

Let op: niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Pannen van materialen zoals aluminium, koper en messing zijn bijvoorbeeld niet geschikt. Om ervoor te zorgen dat je de juiste pan kiest, kun je het beste letten op het materiaal waarvan de pan gemaakt is en het symbool op de bodem controleren.

Kan ik met mijn oude pannen op inductie?

Of je oude pannen geschikt zijn voor inductie hangt af van het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Inductiekookplaten werken door elektromagnetische energie te gebruiken om de pan direct te verwarmen, in tegenstelling tot traditionele gas- of elektrische kookplaten die warmte gebruiken om de pan te verwarmen. Omdat inductie-technologie de pan zelf verwarmt, moeten de pannen geschikt zijn voor inductie om met deze kookplaten te werken.

Over het algemeen zijn pannen gemaakt van ferromagnetische materialen geschikt voor inductie. Dit omvat materialen zoals roestvrij staal met magnetische eigenschappen, gietijzer en sommige soorten geëmailleerd staal. Als je niet zeker weet of je pannen geschikt zijn voor inductie, kun je een magneet op de bodem van de pan plaatsen. Als de magneet aan de pan blijft kleven, betekent dit dat de pan ferromagnetisch is en geschikt voor inductie.

Pannen van materialen zoals aluminium, koper en glas zijn over het algemeen niet geschikt voor inductie, tenzij ze een magnetische laag aan de onderkant hebben. In dit geval moet de pan specifiek worden gelabeld als geschikt voor inductie.

Als je oude pannen niet geschikt zijn voor inductie, kan het nodig zijn om nieuwe pannen te kopen om met je inductiekookplaat te kunnen koken.

Wat als verkeerde pan gebruik op inductieplaat?

Als je per ongeluk een pan die niet geschikt is voor inductie op een inductiekookplaat plaatst, zal de pan niet worden verwarmd en zal er geen voedsel worden gekookt. Dit komt omdat inductiekookplaten werken door elektromagnetische energie te gebruiken om de pan direct te verwarmen, en deze energie kan alleen worden overgebracht naar pannen die geschikt zijn voor inductie.

Als je per ongeluk een ongeschikte pan op de inductiekookplaat plaatst en de kookplaat aanzet, kan er een foutmelding op het display verschijnen om aan te geven dat er geen pan is gedetecteerd of dat de pan niet geschikt is voor inductie. In sommige gevallen kan de inductiekookplaat ook automatisch uitschakelen als er geen geschikte pan op wordt geplaatst.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de pannen die je op je inductiekookplaat gebruikt geschikt zijn voor inductie, om te voorkomen dat je pannen beschadigd raken en om de beste kookresultaten te bereiken. Als je niet zeker weet of je pannen geschikt zijn voor inductie, kun je een magneet op de bodem van de pan plaatsen. Als de magneet aan de pan blijft kleven, betekent dit dat de pan ferromagnetisch is en geschikt is voor inductie.

Pannen assortiment

Bent u opzoek naar andere pannen? Wij hebben een zeer ruim assortiment verschillende verschillende pannen. Bekijk ons gehele assortment in professionele pannen.

Braadpan Mosselpan
Braadslede Paella pan
Cocotte Pannenkoekenpannen
Fonduepan Sauspan
Grillpan Snelkookpan
Hapjespan Steelpan
Inductie pannen Tajine
Koekenpan Vispan
Kookpan Wokpan