Vragen? Whatsapp op 0623677459 of bel op 020 6200478
HCAHapjespan

Hapjespan

Geen pan zo veelzijdig als een hapjespan. Daarom is hij ook onmisbaar, zowel in de horeca als thuis. Bakken, braden, koken, eigenlijk kan alles met een hapjespan. Van het maken van heerlijke sauzen tot het langzaam gaarstoven van vlees. Omdat een goede hapjespan niet mag ontbreken, kiest u hier uit diverse hapjespannen van horecakwaliteit. Van staal tot gietijzer, van inductie tot gas. U vindt hier alles dat u nodig heeft.

Functie van een hapjespan

In een typische keuken is een hapjespan het werkpaard. Hierin bakt u vlees kort, voordat u het stooft. Ook is de hapjespan de basis voor diverse warme sauzen. Ook is een hapjespan een beetje een containerbegrip. De termen ‘braadpan’ en ‘bakpan’ zijn in principe inwisselbaar voor hapjespan. Het is een allround pan die in ieder geval geschikt is voor bakken en braden en daarvoor meestal beschikt over een antiaanbaklaag. Het voornaamste verschil met een koekenpan is dat een hapjespan een hogere rand heeft en dus veel meer inhoud heeft. Zowel een hapjespan als een koekenpan hebben soms een deksel, maar dat hoeft niet het geval te zijn.

Soorten hapjespannen

Omdat het begrip hapjespan vrij breed is, kan men er ook van alles mee bedoelen. Het belangrijkste onderscheid is tussen stalen of aluminium hapjespannen en gietijzeren hapjespannen, ook wel braadpan genoemd. Een stalen, vaak geëmailleerde hapjespan is ideaal om gerechten snel op te warmen. Deze pannen zijn ook zeer veelzijdig en u was ze eventueel in een (horeca)vaatwasser. Gietijzer wordt langzamer warm, maar blijft dat wel langer. In een gietijzeren hapjespan bereidt u stoofgerechten of vlees dat zeer langzaam dient te garen. Gietijzer verdeelt de warmte goed, dus op een laag vuur brandt niets aan. Gietijzeren pannen vragen wel om iets meer onderhoud en kunnen niet met de meeste schoonmaakmiddelen gereinigd worden.

Hapjespan voor inductie

Tegenwoordig zijn vrijwel alle hapjespannen voor inductie geschikt. Dit is het geval voor zowel stalen als gietijzeren hapjespannen. Horeca Centrum Amsterdam levert pannen, kookgerei en horecabenodigdheden aan zowel bedrijven als particulieren. Waar koken op inductie relatief zeldzaam is in de horeca, is het in huishoudens steeds gebruikelijker. In principe is een hapjespan voor inductie geschikt als u die bij ons bestelt. We vermelden dit bij het product als dat niet het geval is.

Hapjespan online kopen

Zoekt u een hapjespan voor inductie of een hapjespan in een specifieke maat, zoals een hapjespan van 28 cm? Dankzij het ruimte aanbod hapjespannen slaagt u hier bij Horeca Centrum Amsterdam altijd. Bovendien bestelt direct ook al het andere dat u nodig heeft in uw zaak of keuken. Van kookgerei en accessoires, tot machines en apparatuur. Al onze horecaproducten leveren we in Nederland en België. Dat doen we relatief snel, meestal al binnen één week. Ook bestelt u bij ons al vanaf één verpakking, maar grote aantallen zijn bij ons – vanzelfsprekend – geen enkel probleem.

Vraag en antwoord over een hapjespan:

Wat doe je in een hapjespan?

Een hapjespan is een pan die vaak gebruikt wordt om een grote hoeveelheid voedsel te bereiden, zoals stoofschotels, sauzen, soepen, curry’s en eenpansgerechten. Het heeft meestal een hoge, rechte wand en een platte bodem met een grote diameter. Hier zijn enkele voorbeelden van wat je in een hapjespan kunt bereiden:

  1. Stoofschotels: Je kunt vlees, gevogelte of vis aanbraden en vervolgens groenten, bouillon en kruiden toevoegen om een heerlijke stoofpot te maken.
  2. Pasta gerechten: Je kunt de hapjespan gebruiken om pasta te koken en vervolgens een saus te bereiden met bijvoorbeeld tomaten, groenten, gehakt, room en kaas.
  3. Eenpansgerechten: Je kunt de hapjespan gebruiken om bijvoorbeeld een risotto of paella te bereiden. Eerst bak je de rijst of granen, daarna voeg je bouillon en groenten toe en laat je het zachtjes pruttelen tot het gaar is.
  4. Roerbakken: Je kunt de hapjespan gebruiken om groenten, vlees en noedels te roerbakken met verschillende kruiden en specerijen.
  5. Soepen: Je kunt de hapjespan gebruiken om verschillende soorten soep te bereiden, zoals tomatensoep, kippensoep, minestrone of erwtensoep.

Kortom, de hapjespan is een veelzijdige pan die je kunt gebruiken voor het bereiden van een breed scala aan gerechten, van stoofschotels tot soepen en eenpansgerechten. Het is een handige pan als je voor een grote groep mensen wilt koken of als je gerechten wilt bereiden die lang moeten sudderen.

Wat is het verschil tussen een hapjespan en een koekenpan?

Het belangrijkste verschil tussen een hapjespan en een koekenpan is de hoogte van de wanden. Een hapjespan heeft namelijk hogere, rechtopstaande wanden en is vaak groter dan een koekenpan. Dit maakt de hapjespan ideaal voor het bereiden van gerechten waar meer volume voor nodig is, zoals stoofschotels, eenpansgerechten, sauzen, soepen en pasta’s.

Een koekenpan heeft daarentegen meestal lagere, schuin aflopende wanden en is ideaal voor het bakken van voedsel zoals eieren, pannenkoeken, vlees, vis en groenten. Een koekenpan wordt meestal gebruikt om voedsel snel en gelijkmatig te bakken, en heeft vaak ook een anti-aanbaklaag.

Het is belangrijk om op te merken dat er ook hapjespannen zijn met een anti-aanbaklaag, net zoals er koekenpannen zijn met hogere wanden. Maar over het algemeen worden hapjespannen vaker gebruikt voor het bereiden van stoofschotels en sauzen, terwijl koekenpannen vaker worden gebruikt voor het bakken en braden van voedsel op hogere temperaturen.

Wat is het verschil tussen hapjespan en braadpan?

Het belangrijkste verschil tussen een hapjespan en een braadpan is de vorm en grootte van de pan. Een hapjespan heeft meestal een vlakke bodem en hoge, rechtopstaande wanden. Het is ontworpen om grote hoeveelheden voedsel te bereiden, zoals stoofschotels, sauzen en eenpansgerechten. De hapjespan is over het algemeen breder en ondieper dan een braadpan, waardoor er meer oppervlakte is om ingrediënten te kunnen aanbraden en om het voedsel te laten sudderen.

Een braadpan daarentegen heeft vaak een ronde of ovale vorm en is dieper dan een hapjespan. Het is ontworpen om voedsel op hogere temperaturen te bakken of te braden, zoals vlees, gevogelte en groenten. De braadpan is meestal zwaarder dan een hapjespan, en heeft vaak ook een deksel om voedsel langzaam te laten sudderen of stoven.

Hoewel beide pannen kunnen worden gebruikt voor het bereiden van stoofschotels en eenpansgerechten, is een hapjespan meestal groter en meer geschikt voor het bereiden van maaltijden voor grotere gezelschappen. Een braadpan is daarentegen meer geschikt voor het bakken en braden van voedsel op hogere temperaturen en het langzaam laten sudderen van voedsel.

Pannen assortiment

Bent u opzoek naar andere pannen? Wij hebben een zeer ruim assortiment verschillende pannen. Bekijk ons gehele assortment in professionele pannen.

Braadpan Mosselpan
Braadslede Paella pan
Cocotte Pannenkoekenpannen
Fonduepan Sauspan
Grillpan Snelkookpan
Hapjespan Steelpan
Inductie pannen Tajine
Koekenpan Vispan
Kookpan Wokpan