Vragen? Whatsapp op 0623677459 of bel op 020 6200478
HCATajine

Tajine

Vanuit Noord-Afrika is deze van oorsprong keramieken stoofpot overgewaaid naar diverse landen aan de Middellandse Zee, waaronder met name Spanje. Hierin worden met name vlees en rijsgerechten lang gestoofd en heerlijk gekruid op tafel gezet. Voor bepaalde gerechten uit de mediterrane keuken is een tajine echt een must. Op deze pagina vindt u diverse soorten tajines.

Wat is een tajine?

Een tajine is een keramieken stoofpot die bestaat uit een vrij lage en brede pan, met een getuite hoge deksel met een kleine opening in de punt. Traditionele tajines zijn van aardewerk, al komen gietijzeren tajines ook voor. Qua eigenschappen is dat materiaal enigszins vergelijkbaar met keramiek, al verdient aardewerk wel echt de voorkeur. In een tajine krijgen gerechten, vaak bestaande uit rijst, groenten en vlees, lang de tijd om te garen. De tajine houdt warmte ook lang vast. Koken met de tajine is een van de oudste vormen van slow cooking, al hoeft de bereiding in een tajine zeker niet lang te duren.

Tajine voor inductie

De meeste tajines zijn niet geschikt voor inductie. Althans, niet zonder gebruik te maken van een speciale adapter voor inductie. Dergelijke adapter vindt u overigens ook hier bij Horeca Centrum Amsterdam, dus laat u daar vooral niet door afschrikken. Zo’n adapter gebruikt u tenslotte niet alleen voor uw tajine, maar ook bij andere pannen die anders niet voor inductie geschikt zouden zijn. Er zijn natuurlijk wel tajines voor inductie geschikt en dergelijke tajines vindt u ook hier. Deze hebben een aangepaste onderkant waardoor u deze tajines alsnog op inductie gebruikt. Tajines kunnen vaak ook direct op kolen of op open vuur verwarmd worden.

Tajine recepten

Een typisch tajinegerecht is een langzaam garende stoofpot. Traditioneel worden er geen vaste gerechten in de tajine gemaakt. Men bereidt erin wat er beschikbaar is. Dat geldt voor groenten, vlees en vis en soms ook fruit. Traditionele Marokkaanse kruiden en kruidenmengsels zijn wel vaste prik. Een voorbeeld van een dergelijk mengsel is ras el hanout, dat in elke horecagroothandel verkrijgbaar is. Het soort kruiden waarmee men het eten in de tajine kruidt verschilt per land en per regio. In Zuid-Europa wordt er bijvoorbeeld meer met saffraan gewerkt. Een tajine is dan ook prima geschikt om paella-achtige gerechten te maken, al verdient een echte paellapan dan natuurlijk de voorkeur.

Online tajine kopen

Wilt u een tajine kopen voor horeca of thuis? In beide gevallen slaagt u zeker hier bij Horeca Centrum Amsterdam. Hier heeft u ruime keuze uit diverse tajines. Sommige vooral functioneel en geschikt voor grote gerechten, anderen rijkelijk versierd in een stijl die aan de oorsprong van de tajine doet denken. Elke pan en tajine die u bestelt krijgt u meestal binnen een week op locatie bezorgd. U bestelt al vanaf één enkele tajine, dus ook voor uw keuken thuis vindt u hier een geschikte tajine.

Vraag en antwoord over een tajine:

Wat is er speciaal aan tajine?

Een tajine is een traditionele Noord-Afrikaanse kookpot die bestaat uit een platte schaal met een kegelvormig deksel. Het materiaal waarvan een tajine is gemaakt, kan variëren, zoals aardewerk, keramiek of gietijzer. Er zijn verschillende dingen die een tajine speciaal maken:

  1. Unieke vorm: De kegelvormige deksel van een tajine zorgt ervoor dat de stoom circuleert tijdens het koken en vocht vasthoudt, waardoor de ingrediënten sappig en mals blijven.
  2. Langzame en gelijkmatige warmteverdeling: De dikke bodem van een tajine zorgt ervoor dat de warmte langzaam en gelijkmatig wordt verdeeld, wat ideaal is voor het bereiden van stoofschotels en langzaam gegaard vlees.
  3. Traditionele bereidingswijze: Het gebruik van een tajine is een belangrijk onderdeel van de Noord-Afrikaanse culinaire traditie. Door een tajine te gebruiken, kun je authentieke gerechten bereiden die al generaties lang worden doorgegeven.
  4. Veelzijdig: Tajines kunnen worden gebruikt voor verschillende soorten gerechten, zoals stoofschotels, soepen, rijstgerechten en meer.
  5. Decoratief: Een tajine is niet alleen functioneel, maar ook decoratief en kan worden gebruikt als serveerschaal op tafel.

Kortom, de unieke vorm, langzame en gelijkmatige warmteverdeling, traditionele bereidingswijze, veelzijdigheid en decoratieve aspecten maken een tajine speciaal.

Hoe kook je in tajine?

Hieronder staan de basisstappen voor het koken in een tajine:

  1. Bereid de ingrediënten voor: Snijd de ingrediënten in gelijke stukken zodat ze gelijkmatig koken. Traditionele tajinegerechten bevatten vaak groenten, vlees, kruiden en specerijen.
  2. Voeg de ingrediënten toe aan de tajine: Leg de ingrediënten in de tajine, beginnend met de hardere groenten en vlees onderaan en de zachtere groenten bovenop.
  3. Voeg vocht toe: Voeg voldoende water, bouillon of saus toe om ongeveer een derde tot de helft van de hoogte van de ingrediënten te bereiken. Zorg ervoor dat de ingrediënten bedekt zijn met voldoende vocht om uitdroging te voorkomen.
  4. Plaats h