HomeGrillpan

Grillpan

Met de kenmerkende geuren en strepen van de grill, zet u echt iets bijzonders op tafel. Daarvoor is de juiste grillpan noodzakelijk. Op deze pagina vindt u een ruim aanbod van grillpannen voor vlees, vis en groenten. Onder meer gietijzeren grillpannen en grillpannen geschikt voor inductie.

Gietijzeren grillpan

Veel grillpannen zijn gemaakt van gietijzer. Een gietijzeren grillpan heeft een aantal voordelen. Zo wordt gietijzer zeer warm, maar verdeelt het de warmte ook optimaal. Zo krijgt u de noodzakelijke combinatie van hitte en geleidelijke garing. Bij grillpannen van andere materialen loopt u het risico dat de buitenkant van het voedsel zeer gaar is, terwijl de binnenkant dat nog niet is. Daarnaast houdt een grillpan van gietijzer warmte lang vast. Wanneer het gerecht klaar is, koelt het in een gietijzeren grillpan minder snel af, waardoor u meer tijd heeft voor de presentatie van de rest van een gerecht. Ook daarom kiest u – zeker in de horeca – voor gietijzer.

Grillpan inductie

Een andere belangrijke eigenschap van een grillpan is of deze geschikt is voor inductie. Dat verschilt per product en vermelden we altijd bij het betreffende product. Meestal is een grillpan voor inductie geschikt. Dat geldt voor de meeste soorten pannen. Ook een gietijzeren grillpan is voor inductie geschikt. Wel reageren de meeste grillpannen anders op inductie. Vaak hebben ze dan iets langer nodig om op de juiste temperatuur te komen. Voor een goed bakresultaat is het essentieel dat het voedsel pas de pan in gaat wanneer de grillpan de juiste temperatuur heeft bereikt. Dan krijgt u die kenmerkende grillstrepen op het eten, wat zowel de presentatie als de smaak van het eten ten goede komt.

Hoe een grillpan te gebruiken?

Een grillpan gebruikt u voor de snelle garing van onder meer vlees, vis en groenten. Die garing vindt meestal op hoog vuur plaats, maar sommige grillpannen zijn ook voor de oven geschikt. Een van de belangrijkste overwegingen bij een grillpan is dat deze zeer heet moet zijn als het voedsel de pan in gaat. Daarbij gebruikt u weinig tot geen olie of boter. Indien u olie gebruikt, breng deze dan dun aan met een speciale kwast. Dergelijke kwasten kunt u hier bij Horeca Centrum Amsterdam bestellen.

Grillpan online kopen

Wilt u online een grillpan bestellen? Hier vindt en bestelt u elk denkbaar soort grillpan, zowel van gietijzer, geschikt voor inductie of voor in de oven. Dat doet u voor gebruik in de horeca, maar ook als particulier. Wij leveren grillpannen en andere toebehoren van horecakwaliteit al vanaf één verpakking. U profiteert van snelle levering in Nederland en België en van het feit dat u hier ook al uw andere pannen, kookgerei en accessoires voor in de keuken vindt. Kies voor duurzame kwaliteit waarmee u met het grootste gemak de heerlijkste gerechten van de grill op tafel zet.

Vraag en antwoord over een grillpan:

Wat is het nut van een grillpan?

Een grillpan is een speciaal type pan met ribbels op de bodem, die wordt gebruikt om voedsel te grillen en te schroeien. Het nut van een grillpan is dat het een aantal voordelen biedt ten opzichte van andere pannen:

 1. Het creëert grillmarkeringen en schroeit het voedsel op een manier die lijkt op het grillen op een buitenbarbecue, wat zorgt voor een aantrekkelijke presentatie en een unieke smaak.
 2. De ribbels op de bodem van de grillpan zorgen ervoor dat vet en vocht uit het voedsel weglopen, waardoor het voedsel minder vet wordt en de smaak behouden blijft.
 3. Door de ribbels ontstaan er kleine luchtzakjes tussen het voedsel en de pan, waardoor het voedsel niet in het eigen vocht gaar stoomt en knapperiger blijft.
 4. Grillpannen zijn vaak gemaakt van materialen die goed warmte vasthouden, zoals gietijzer en roestvrij staal, waardoor het voedsel gelijkmatig en efficiënt wordt gekookt.

Kortom, een grillpan is een handig hulpmiddel om voedsel te grillen en te schroeien met een aantrekkelijke presentatie en unieke smaak, terwijl het voedsel minder vet wordt en knapperig blijft.

Hoe moet je een grillpan gebruiken?

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een grillpan te gebruiken:

 1. Begin met het voorverwarmen van de grillpan op middelhoog vuur. Het is belangrijk om de pan goed voor te verwarmen zodat het voedsel niet blijft plakken.
 2. Bestrijk het voedsel dat je gaat grillen met een beetje olie. Dit helpt om te voorkomen dat het voedsel blijft plakken aan de pan en zorgt voor een mooie schroeilaag op het voedsel.
 3. Leg het voedsel op de grillpan. Leg het voedsel op de ribbels van de pan en zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen zit zodat het voedsel gelijkmatig kan garen.
 4. Laat het voedsel rustig koken. Het is belangrijk om het voedsel niet te vaak te draaien, anders kunnen de mooie grillstrepen verdwijnen en kan het voedsel uitdrogen.
 5. Draai het voedsel om wanneer het klaar is om aan de andere kant te grillen. Je kunt dit zien wanneer er grillstrepen op het voedsel staan en de onderkant van het voedsel stevig aanvoelt.
 6. Haal het voedsel van de pan wanneer het gaar is. Het is belangrijk om het voedsel niet te lang te koken, anders kan het uitdrogen.
 7. Maak de grillpan schoon. Het is belangrijk om de grillpan na gebruik goed schoon te maken. Laat de pan eerst afkoelen en gebruik dan een zachte borstel en warm water om de pan schoon te maken. Gebruik geen afwasmiddel omdat dit de pan kan beschadigen.

Door deze stappen te volgen, kun je een grillpan gebruiken om voedsel te grillen met mooie grillstrepen en een unieke smaak.

Wat is het verschil tussen een grillpan en een koekenpan?

Het belangrijkste verschil tussen een grillpan en een koekenpan is de aanwezigheid van ribbels op de bodem van de grillpan. Deze ribbels creëren een patroon van grillstrepen op het voedsel en zorgen ervoor dat vet en vocht uit het voedsel weglopen, waardoor het voedsel minder vet wordt en de smaak behouden blijft.

Een koekenpan heeft meestal een vlakke bodem en wordt gebruikt voor het bakken van voedsel zoals eieren, pannenkoeken en groenten. Het is een veelzijdige pan die kan worden gebruikt voor het bereiden van verschillende soorten voedsel.

Een grillpan wordt meestal gebruikt voor het grillen van vlees, vis en groenten, omdat het de ribbels heeft die zorgen voor de grillstrepen en de unieke smaak. De ribbels zorgen ook voor een meer gelijkmatige verdeling van de warmte, waardoor het voedsel gelijkmatiger wordt gekookt en niet in eigen vocht gaar stoomt.

Over het algemeen is een grillpan dus specifiek ontworpen voor het grillen van voedsel, terwijl een koekenpan veelzijdiger is en kan worden gebruikt voor verschillende kookmethoden.

Pannen assortiment

Bent u opzoek naar andere pannen? Wij hebben een zeer ruim assortiment verschillende verschillende pannen. Bekijk ons gehele assortment in professionele pannen.

Braadpan Mosselpan
Braadslede Paella pan
Cocotte Pannenkoekenpannen
Fonduepan Sauspan
Grillpan Snelkookpan
Hapjespan Steelpan
Inductie pannen Tajine
Koekenpan Vispan
Kookpan Wokpan