Vragen? Whatsapp op 0623677459 of bel op 020 6200478
HCAWokpan

Wokpan

Een wokpan is een van de meest veelzijdige soorten pannen die er zijn en is met name populair in Zuidoost-Azië. In een wokpan bereidt u de heerlijkste Aziatische eenpansgerechten, maar ook gerechten uit de Europese keuken kunnen in de wok. Hier vindt een ruim aanbod wokpannen van horecakwaliteit.

Waarvoor gebruikt u een wokpan?

Traditioneel dient een wokpan voor de bereiding van zogeheten ‘straatvoedsel’. Dit zijn de vele voedselkramen waarbij in diverse grote Aziatische steden vers voedsel gekocht kan worden. Verse ingrediënten gaan dan direct de pan in en worden kort, op hoog vuur bereid. Zo behouden de ingrediënten hun versheid. Wokgerechten worden soms op basis van recepten bereid, maar veel vaker kiezen klanten hun eigen maaltijd en ingrediënten. Sommige van deze gebruiken zijn ook in Europa populair geworden. De heerlijke Aziatische gerechten die u in een wokpan bereidt, zijn dat in ieder geval. Daarom is een wokpan onmisbaar in elke keuken waar wel eens Aziatisch gekookt wordt.

Wokpan voor inductie

Voor echt traditioneel wokken is hoog vuur vrijwel noodzakelijk. De dunne wok op hoog vuur is cruciaal bij de bereiding van traditionele wokgerechten, waarbij de ingrediënten vaak nog kort gesmoord worden in een saus. Dat wil niet zeggen dat een wokpan voor inductie een slecht idee is. In de praktijk is een wokpan vooral een heel veelzijdige pan, die u ook gebruikt voor de bereiding van talloze andere gerechten. U vindt hier bij Horeca Centrum Amsterdam wokpannen van onder meer aluminium, gietijzer en staal. Een aantal van deze wokpannen kunnen met adapter ook op inductie gebruikt worden.

Wokpan met deksel

Een traditionele wok heeft geen deksel. Wokgerechten worden op hoog vuur gewokt en eventueel vocht moet daarbij uit de ingrediënten kunnen ontsnappen. Veel vocht zit er dan vaak niet in wokgerechten. Een wokpan met een deksel is daarom zeldzaam, maar komt wel voor. Als u een wokpan met deksel zoekt is het wel te overwegen of een ander soort pan, zoals een braadpan of koekenpan, niet beter bij uw wensen past. Behalve wokpannen met deksel vindt u hier ook wokpannen met steel. Bij echt wokken is een lange, goed geïsoleerde steel haast noodzakelijk. Ingrediënten in de wok moeten immers veel in beweging komen om niet aan te branden.

Online wokpan kopen

Hier bij Horeca Centrum Amsterdam vindt u de perfecte wokpan voor vrijwel elk soort gerecht en gelegenheid. Zowel voor uw keuken thuis als voor uw (horeca)zaak bestelt u hier wokpannen in diverse afmetingen en van diverse materialen. Daarmee haalt u hoe dan ook een van de meest veelzijdige pannen in huis die er zijn. Van traditionele wokgerechten uit de oosterse keuken, tot moderne fusionvarianten: van een goede wok heeft u lang plezier. Vaak heeft u ook snel plezier van uw nieuwe wok, want de meeste wokpannen bezorgen wij binnen één week in Nederland en België.

Vraag en antwoord over een kookpan:

Wat kun je doen met een wokpan?

Een wokpan is een veelzijdige pan die kan worden gebruikt voor verschillende kooktechnieken. Hieronder staan enkele dingen die je kunt doen met een wokpan:

 1. Roerbakken: Wokpannen zijn ideaal voor het roerbakken van groenten, vlees en vis. Door de vorm van de wokpan kan de warmte gelijkmatig worden verdeeld, waardoor het voedsel snel en gelijkmatig kan worden gekookt.
 2. Frituren: Wokpannen kunnen ook worden gebruikt voor het frituren van voedsel. Door de hoge wanden van de pan kan de olie niet gemakkelijk overlopen, waardoor het veiliger is om te frituren dan met een platte pan.
 3. Stomen: Door een stoomrek in de wokpan te plaatsen, kan je de wokpan gebruiken om voedsel te stomen. Dit is een gezonde manier om voedsel te bereiden, omdat de voedingsstoffen behouden blijven en er geen olie of vet nodig is.
 4. Koken van soepen en stoofschotels: De diepe vorm van de wokpan maakt het ook geschikt voor het koken van soepen en stoofschotels. De hoge wanden houden de vloeistof binnen, terwijl de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.
 5. Bakken van pannenkoeken en omeletten: Wokpannen zijn ook handig voor het bakken van pannenkoeken en omeletten. Door de lage randen van de pan kan de pannenkoek of omelet gemakkelijk worden omgedraaid.
 6. Schroeien van vlees: Wokpannen kunnen worden gebruikt voor het schroeien van vlees voordat het verder wordt gekookt. Door het vlees op hoog vuur in de wokpan te bakken, kan je een knapperige korst creëren die de smaak van het vlees verbetert.
 7. Mengen van salades en bijgerechten: Wokpannen zijn ook geschikt voor het mengen van salades en bijgerechten. De hoge wanden houden de ingrediënten binnen de pan en zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de saus of dressing.

Kortom, een wokpan is een veelzijdige pan die kan worden gebruikt voor verschillende kooktechnieken en het is een handige pan om in de keuken te hebben.

Wat is de beste wokpan?

De beste wokpan is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en budget. Er zijn verschillende soorten wokpannen op de markt, elk met hun eigen unieke kenmerken. Hieronder staan enkele factoren om in gedachten te houden bij het kiezen van een wokpan:

 1. Materiaal: Wokpannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals roestvrij staal, gietijzer, koolstofstaal en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Koolstofstaal is bijvoorbeeld licht en gemakkelijk te hanteren, terwijl gietijzer en roestvrij staal zeer duurzaam zijn.
 2. Vorm: De vorm van de wokpan is ook belangrijk. Traditionele wokpannen hebben een ronde bodem, terwijl moderne wokpannen ook een platte bodem kunnen hebben die geschikt is voor gebruik op elektrische en inductie kookplaten.
 3. Grootte: De grootte van de wokpan is ook belangrijk. Kies een pan die groot genoeg is voor de hoeveelheid voedsel die je wilt bereiden, maar niet zo groot dat het moeilijk te hanteren is.
 4. Antiaanbaklaag: Een wokpan met een antiaanbaklaag kan helpen voorkomen dat het voedsel blijft plakken aan de bodem van de pan en kan de pan gemakkelijker schoonmaken.
 5. Handvatten: Kies een wokpan met stevige handvatten die gemakkelijk te hanteren zijn en niet te heet worden tijdens het koken.
 6. Prijs: Wokpannen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Over het algemeen geldt dat duurdere wokpannen van betere kwaliteit zijn, maar dit is niet altijd het geval.

Enkele populaire merken voor wokpannen zijn Tefal, De Buyer, Le Creuset, en All-Clad. Het is aan te raden om verschillende wokpannen te vergelijken op basis van bovengenoemde factoren om te bepalen welke wokpan het beste bij jouw behoeften past.

Moet je een wokbrander hebben voor een wokpan?

Een wokbrander is niet noodzakelijk om een wokpan te gebruiken, maar het kan wel helpen om het beste uit de pan te halen. Een wokbrander is ontworpen om een ​​hoge hitte te genereren, waardoor het gemakkelijker wordt om het voedsel snel te bakken en te roerbakken. Dit komt omdat traditioneel wokken in Azië wordt gedaan met behulp van een gasvlam die veel warmte produceert.

Als je geen wokbrander hebt, kan je nog steeds een wokpan gebruiken op een gasfornuis, elektrisch fornuis of inductiekookplaat. Het is belangrijk om de wokpan goed voor te verwarmen voordat je het voedsel toevoegt, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en het voedsel snel kan worden bereid. Je kan ook overwegen om een ​​pan met een platte bodem te gebruiken als je geen wokbrander hebt, zodat de pan beter op de kookplaat blijft staan.

Kortom, hoewel een wokbrander handig kan zijn om het beste uit een wokpan te halen, is het niet noodzakelijk om er een te hebben om te kunnen wokken. Een wokpan kan ook worden gebruikt op een gasfornuis, elektrisch fornuis of inductiekookplaat.

Pannen assortiment

Bent u opzoek naar andere pannen? Wij hebben een zeer ruim assortiment verschillende verschillende pannen. Bekijk ons gehele assortment in professionele pannen.

Braadpan Mosselpan
Braadslede Paella pan
Cocotte Pannenkoekenpannen
Fonduepan Sauspan
Grillpan Snelkookpan
Hapjespan Steelpan
Inductie pannen Tajine
Koekenpan Vispan
Kookpan Wokpan