Old fashioned

Old fashioned

De Old Fashioned is een klassieke cocktail die dateert uit de 19e eeuw. Deze tijdloze cocktail wordt gemaakt met bourbon of rye whiskey, suiker, Angostura bitters en een schijfje sinaasappel en wordt traditioneel geserveerd in een tumbler glas.

In Whiskeyglas
Drank: Bourbon of Rye whiskey
Sterkte is sterkt
Bereiding in 4 minuten
Niveau is makkelijk

Old fashioned recept

60 ml bourbon of rye whiskey
1 theelepel suiker
2-3 druppels Angostura bitters
1 schijfje sinaasappel
IJsblokjes
Garnering: een schijfje sinaasappel en eventueel een kers

Old fashioned

Wat zit er in een Old Fashioned?

Een Old Fashioned bestaat uit slechts een paar ingrediënten, waaronder bourbon of rye whiskey, suiker, Angostura bitters en een schijfje sinaasappel. De verhouding van deze ingrediënten kan variëren afhankelijk van de voorkeur van de drinker, maar een veelvoorkomende verhouding is 2 delen whiskey, 1 deel suiker en een scheutje bitters.

Hoe maak je een Old Fashioned?

Het maken van een Old Fashioned is eenvoudig en vereist niet veel vaardigheid of ervaring. Hier is een basisrecept:

Ingrediënten:

 • 60 ml bourbon of rye whiskey
 • 1 theelepel suiker
 • 2-3 druppels Angostura bitters
 • 1 schijfje sinaasappel
 • IJsblokjes
 • Garnering: een schijfje sinaasappel en eventueel een kers

Bereidingswijze:

 1. Doe de suiker in een tumbler glas.
 2. Voeg de bitters toe en roer om de suiker op te lossen.
 3. Voeg ijsblokjes toe aan het glas.
 4. Voeg de whiskey toe en roer voorzichtig om te mengen.
 5. Garneer met een schijfje sinaasappel en eventueel een kers.

Hoe drink/serveer je een Old Fashioned?

Een Old Fashioned wordt traditioneel geserveerd in een tumbler glas met ijsblokjes. Het glas kan worden versierd met een schijfje sinaasappel en eventueel een kers als garnering. Een rietje kan worden toegevoegd om de cocktail gemakkelijker te drinken.

Eventuele variaties

Er zijn talloze variaties op de klassieke Old Fashioned, afhankelijk van de voorkeuren van de drinker. Enkele populaire varianten zijn:

 1. Maple Old Fashioned: Vervang suiker door ahornsiroop voor een zoetere smaak.
 2. Smoked Old Fashioned: Voeg een vleugje gerookte whisky toe voor een rokerige smaak.
 3. Spiced Old Fashioned: Vervang de Angostura bitters door kruidenbitters voor een kruidiger smaak.
 4. Tequila Old Fashioned: Vervang bourbon of rye whiskey door tequila voor een Mexicaanse twist.
Old fashioned
Old fashioned

De geschiedenis van de Old Fashioned

De oorsprong van de Old Fashioned gaat terug tot de 19e eeuw, toen whiskey nog steeds de meest populaire sterke drank was in de Verenigde Staten. De Old Fashioned ontstond als een manier om de smaak van whiskey te verbeteren door suiker en bitters toe te voegen.

Het oorspronkelijke recept voor de Old Fashioned bevatte suiker, Angostura bitters, whiskey en water, geserveerd in een tumbler glas. Later werd er een schijfje sinaasappel toegevoegd om de smaak te verbeteren en de presentatie te verbeteren. De cocktail werd populair in de jaren 1880 en 1890 en werd vaak gedronken in herenclubs en saloons.

In de jaren 1920 en 1930 werd de Old Fashioned minder populair vanwege de opkomst van cocktails zoals de Martini en de Manhattan. In de jaren 1950 en 1960 keerde de Old Fashioned echter terug naar de schijnwerpers dankzij televisieprogramma’s zoals Mad Men, waarin de cocktail regelmatig werd gedronken door de hoofdpersonen.

Tegenwoordig is de Old Fashioned een populaire cocktail in bars en restaurants over de hele wereld. Het blijft een klassieker en een favoriet van whiskeyliefhebbers vanwege zijn tijdloze smaak en eenvoudige ingrediënten.

Conclusie

De Old Fashioned is een klassieke cocktail die teruggaat tot de 19e eeuw. Met bourbon of rye whiskey, suiker, Angostura bitters en een schijfje sinaasappel als belangrijkste ingrediënten is de Old Fashioned een favoriet van whiskeyliefhebbers over de hele wereld. Of je nu gaat voor de klassieke variant of een van de vele variaties, de Old Fashioned blijft een tijdloze cocktail die altijd indruk maakt.