Mai Tai

Mai Tai

De Mai Tai is een populaire exotische cocktail die bekendstaat om zijn tropische smaken en verfrissende karakter. Deze cocktail wordt vaak geassocieerd met zomerse strandbestemmingen en tiki-bars. De Mai Tai heeft een rijke geschiedenis en wordt gemaakt met een mix van rum, citrusvruchtensappen en siropen, en wordt vaak gegarneerd met een schijfje limoen en een kersen.

In Cosmopolitan glazen
Drank: Vodka / Triple Sec
Sterkte: Sterk
Bereiding in 3 minuten
Niveau is makkelijk

Mai Tai recept

30 ml lichte rum
30 ml donkere rum
15 ml orgeat-siroop
15 ml sinaasappellikeur (zoals Cointreau of Triple Sec)
30 ml vers limoensap
Scheutje grenadine
IJsblokjes
Garnering: munttakje, kers en/of ananasschijf

Mai Tai

Wat zit er in een Mai Tai?

Een klassieke Mai Tai bestaat uit de volgende ingrediënten: donkere en lichte rum, orgeat-siroop, sinaasappellikeur (bijvoorbeeld Cointreau of Triple Sec), vers limoensap en een scheutje grenadine. De combinatie van donkere en lichte rum zorgt voor een rijke en complexe smaak, terwijl de orgeat-siroop (een zoete amandelsiroop) en sinaasappellikeur zoetheid en fruitigheid toevoegen. Het verse limoensap zorgt voor de nodige zuurgraad om de cocktail in balans te brengen, en de grenadine zorgt voor een mooie kleur en extra zoetheid.

Hoe maak je een Mai Tai?

Het maken van een Mai Tai is eenvoudig en vereist slechts een paar stappen. Hier is een basisrecept:

Ingrediënten:

 • 30 ml lichte rum
 • 30 ml donkere rum
 • 15 ml orgeat-siroop
 • 15 ml sinaasappellikeur (zoals Cointreau of Triple Sec)
 • 30 ml vers limoensap
 • Scheutje grenadine
 • IJsblokjes
 • Garnering: munttakje, kers en/of ananasschijf

Bereidingswijze:

 1. Vul een cocktailshaker met ijsblokjes.
 2. Voeg de lichte rum, donkere rum, orgeat-siroop, sinaasappellikeur en limoensap toe aan de shaker.
 3. Sluit de shaker en schud krachtig gedurende 15-20 seconden om alle ingrediënten goed te mengen.
 4. Vul een tiki-beker of old-fashioned glas met crushed ijs en zeef de cocktail in het glas.
 5. Voeg een scheutje grenadine toe en roer voorzichtig om te mengen.
 6. Garneer met een munttakje, kers en/of ananasschijf en serveer met een rietje.

Hoe drink/serveer je een Mai Tai?

Een Mai Tai wordt meestal geserveerd in een tiki-beker of een old-fashioned glas. Deze glazen zijn perfect voor het bevatten van de verschillende lagen van de cocktail en het weergeven van de karakteristieke kleur. Het glas wordt gevuld met crushed ijs, waardoor de cocktail koud blijft en de smaken verfrissend. Een rietje wordt vaak bij de cocktail geleverd, zodat de drinker gemakkelijk kan genieten van de smaken. De Mai Tai wordt afgemaakt met een uitbundige garnering, zoals een munttakje, een kers en/of een schijfje ananas, wat bijdraagt aan de tropische en feestelijke uitstraling van de cocktail.

Eventuele variaties

Er zijn verschillende variaties op de klassieke Mai Tai die je kunt proberen:

 1. Pineapple Mai Tai: Vervang een deel van het limoensap door vers ananassap en garneer met een extra ananasschijf voor een tropische twist op de klassieke Mai Tai.
 2. Coconut Mai Tai: Voeg een scheutje kokoslikeur, zoals Malibu, toe aan de mix en garneer met geraspte kokos voor een romige en exotische variant.
 3. Spiced Mai Tai: Gebruik gekruide rum in plaats van donkere rum en voeg een snufje kaneel toe voor een kruidige smaakervaring.
 4. Guava Mai Tai: Vervang een deel van het limoensap door guavesap en garneer met een schijfje verse guave voor een fruitige en verfrissende versie van de klassieke Mai Tai.
 5. Mango Mai Tai: Voeg een scheutje mangolikeur toe en garneer met verse mangostukjes voor een tropische en zoete variatie op de traditionele Mai Tai.
Mai Tai
Mai Tai

De geschiedenis van de Mai Tai

De Mai Tai vindt zijn oorsprong in de jaren ’40 en wordt vaak toegeschreven aan Victor “Trader Vic” Bergeron, de oprichter van de wereldberoemde Trader Vic’s tiki-bar. Volgens het verhaal creëerde Bergeron de cocktail voor een groep vrienden die Tahiti bezocht. Toen hij hen de drank serveerde, riep een van hen uit: “Maita’i roa a’e!”, wat “uitstekend!” betekent in Tahitiaans. Trader Vic besloot om de cocktail naar deze uitroep te vernoemen en de Mai Tai was geboren.

Er is echter enige controverse over de oorsprong van de Mai Tai, aangezien Donn Beach, de oprichter van de rivaliserende tiki-bar Don the Beachcomber, ook beweerde dat hij de Mai Tai had gecreëerd. Beach beweerde dat hij de cocktail al in 1933 had gemaakt, maar zijn versie bevatte verschillende ingrediënten en smaken dan de Mai Tai van Trader Vic.

Ongeacht wie de werkelijke bedenker van de Mai Tai is, de cocktail werd al snel een symbool van de opkomende tiki-cultuur in de Verenigde Staten en daarbuiten. De Mai Tai blijft tot op de dag van vandaag een populaire keuze in tiki-bars en tropische resorts over de hele wereld.

Conclusie

De Mai Tai is een verleidelijke en smaakvolle cocktail die het beste van de tiki-cultuur en tropische smaken belichaamt. Met zijn mix van rum, citrus en zoete ingrediënten is de Mai Tai een uitnodigende en verfrissende drank die perfect is voor zonnige dagen en feestelijke gelegenheden. Of je nu kiest voor de klassieke versie of een van de vele variaties, de Mai Tai is een cocktail die gegarandeerd indruk maakt op elke gelegen