Aperol spritz

Aperol spritz

De Aperol Spritz is een van de meest populaire cocktails ter wereld. Het is een verfrissende en licht bittere mix van Aperol likeur, mousserende wijn en bruiswater. Deze klassieke Italiaanse cocktail is de perfecte keuze voor een warme zomerdag of een gezellige avond met vrienden.

In Aperol spritz glazen
Drank: Aperol Spritz
Sterkte is gemiddeld
Bereiding in 2 minuten
Niveau is makkelijk

Aperol spritz recept

60 ml Aperol
90 ml mousserende wijn (zoals Prosecco)
30 ml bruiswater
Ijsblokjes
Sinaasappelschijfje als garnering

Aperol spritz

Wat zit er in een Aperol Spritz?

Een Aperol Spritz bevat slechts drie ingrediënten: Aperol likeur, mousserende wijn en bruiswater. Aperol is een Italiaanse likeur die bekend staat om zijn bitterzoete smaak. Het wordt gemaakt van een mix van kruiden en sinaasappelschil. De mousserende wijn die in de Aperol Spritz wordt gebruikt, kan variëren, maar de meest voorkomende is Prosecco. Bruiswater wordt toegevoegd om de cocktail te verdunnen en het koolzuur te versterken.

Hoe maak je een Aperol Spritz?

Het maken van een Aperol Spritz is eenvoudig en snel. Hier is het recept:

Ingrediënten:

 • 60 ml Aperol
 • 90 ml mousserende wijn (zoals Prosecco)
 • 30 ml bruiswater
 • Ijsblokjes
 • Sinaasappelschijfje als garnering

Instructies:

 1. Vul een groot wijnglas met ijsblokjes.
 2. Giet de Aperol over het ijs.
 3. Voeg de mousserende wijn toe en roer zachtjes.
 4. Giet het bruiswater erbij.
 5. Garneer met een sinaasappelschijfje.

Hoe drink/serveer je een Aperol Spritz?

De Aperol Spritz wordt traditioneel geserveerd in een groot wijnglas met ijs en een sinaasappelschijfje als garnering. Dit geeft de cocktail een kleurrijke en feestelijke uitstraling. Het is het beste om de cocktail langzaam te drinken en te genieten van de complexe smaak. Door het mousserende karakter van de cocktail blijft het koolzuur behouden, wat de verfrissende smaak versterkt.

Eventuele variaties

Hoewel de klassieke Aperol Spritz geweldig is zoals hij is, zijn er talloze variaties op deze cocktail. Hier zijn enkele populaire variaties:

 1. Campari Spritz – Vervang Aperol door Campari voor een bitterdere smaak.
 2. Lillet Spritz – Vervang Aperol door Lillet Blanc voor een fruitigere smaak.
 3. Elderflower Spritz – Voeg vlierbloesemsiroop toe voor een bloemige en zoetere smaak.
Aperol spritz
Aperol spritz

De geschiedenis van de Aperol Spritz

De Aperol Spritz heeft zijn oorsprong in Venetië, Italië, waar het een traditionele aperitiefcocktail is geworden. Het was oorspronkelijk bedoeld om de bitterzoete smaak van Aperol te vermengen met mousserende wijn om zo een licht en verfrissend drankje te creëren. De cocktail werd populair in de jaren 50 en 60 in Noord-Italië en verspreidde zich vervolgens over de hele wereld.

In de afgelopen jaren is de Aperol Spritz nog populairder geworden, vooral in de zomermaanden. Het is een geweldige keuze voor buitenfeesten, brunches of gezellige avonden met vrienden. De kleurrijke uitstraling van de cocktail heeft het een Instagram-waardig drankje gemaakt en het heeft een cultstatus bereikt onder cocktailenthousiastelingen.

Conclusie

De Aperol Spritz is een verfrissende en licht bittere cocktail die perfect is voor zomerse dagen en gezellige avonden. Het is eenvoudig te maken en kan in talloze variaties worden genoten. Door zijn rijke geschiedenis en de populariteit over de hele wereld, is het een drankje dat niet mag ontbreken op een lijst met klassieke cocktails. Of je nu een fan bent van bitterzoete drankjes of gewoon op zoek bent naar een nieuwe favoriet, de Aperol Spritz is zeker het proberen waard.