Amaretto sour

Amaretto sour

De Amaretto Sour is een heerlijke en verfrissende cocktail die populair is bij liefhebbers van amandel-likeur. Het is een eenvoudige cocktail om te maken en is perfect voor een avondje uit of als aanvulling op een feestelijke gelegenheid.

Een Tumbler / Whiskeyglas
Drank: Amaretto
Sterkte: Gemiddeld
Bereiding in 4 minuten
Niveau is moeilijk

Amaretto sour recept

60 ml amandel-likeur (Amaretto)
30 ml vers citroensap
15 ml suikersiroop
15 ml eiwit
ijsblokjes
schijfje citroen

Amaretto sour

Wat zit er in een Amaretto Sour?

De belangrijkste ingrediënten van een Amaretto Sour zijn amandel-likeur en citroensap. De amandel-likeur, genaamd Amaretto, is een zoete likeur met een licht bittere afdronk en een kenmerkende amandelsmaak. Andere ingrediënten die vaak worden gebruikt bij het maken van een Amaretto Sour zijn suikersiroop, eiwit en een schijfje citroen.

Hoe maak je een Amaretto Sour?

Ingrediënten:

 • 60 ml amandel-likeur (Amaretto)
 • 30 ml vers citroensap
 • 15 ml suikersiroop
 • 15 ml eiwit
 • ijsblokjes
 • schijfje citroen

Stappen:

 1. Vul een cocktailshaker met ijsblokjes.
 2. Voeg de amandel-likeur, citroensap, suikersiroop en eiwit toe aan de cocktailshaker.
 3. Schud de cocktailshaker krachtig gedurende 10-15 seconden.
 4. Vul een glas met ijsblokjes.
 5. Schenk de cocktail door een zeef in het glas.
 6. Garneer de cocktail met een schijfje citroen.

Hoe drink/serveer je een Amaretto Sour?

Een Amaretto Sour wordt meestal geserveerd in een laag glas (tumbler) met ijsblokjes en een schijfje citroen als garnering. Het kan worden geserveerd met of zonder rietje, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van de drinker. Het is het beste om de cocktail meteen te serveren, zodat de smaken optimaal tot hun recht komen.

Eventuele variaties

Er zijn talloze variaties op de klassieke Amaretto Sour. Hier zijn er een paar om uit te proberen:

 1. Bourbon Amaretto Sour – vervang de amandel-likeur door bourbon voor een extra kick.
 2. Winter Amaretto Sour – voeg een snufje kaneel toe voor een winterse touch.
 3. Amaretto Whiskey Sour – vervang de amandel-likeur door whiskey voor een klassieke Whiskey Sour met een twist.
Amaretto sour
Amaretto sour

De geschiedenis van de Amaretto Sour

De oorsprong van de Amaretto Sour is niet helemaal duidelijk. Sommige bronnen beweren dat het een cocktail is uit de jaren 1970, terwijl anderen beweren dat het al veel eerder werd gemaakt. Hoe dan ook, de Amaretto Sour is in de afgelopen decennia een populaire cocktail geworden.

Amaretto zelf heeft echter wel een interessante geschiedenis. Het werd voor het eerst gemaakt in Italië in de 16e eeuw en was oorspronkelijk bedoeld als digestief. Het wordt gemaakt van amandelen en suiker, samen met een geheime mix van kruiden en specerijen. Het is een drankje dat bekend staat om zijn kenmerkende amandelsmaak en wordt vaak geserveerd als aperitief of digestief.

Hoewel de geschiedenis van de Amaretto Sour enigszins vaag is, is het duidelijk dat het een cocktail is die door de jaren heen populair is gebleven. Het is een eenvoudige cocktail om te maken, maar de combinatie van de zoete amandel-likeur en het zure citroensap zorgt voor een complexe en heerlijke smaak. Of je nu op zoek bent naar een verfrissende cocktail voor een zomerse dag of gewoon een lekkere drank om van te genieten na het eten, de Amaretto Sour is zeker het proberen waard.