Whiskey sour

Whiskey sour

De Whiskey sour is een klassieke cocktail die al sinds de jaren 1800 wordt geserveerd. Het is een eenvoudige, maar heerlijke combinatie van whiskey, citroensap, suiker en ijs.

In Whiskey glazen glazen
Drank: Whiskey
Sterkte is Sterk
Bereiding in 3 minuten
Niveau is makkelijk

Whiskey sour recept

60 ml whiskey
30 ml vers citroensap
15 ml suikersiroop
IJsblokjes
Optioneel: een schijfje citroen of kers, ter garnering

Whiskey sour

Wat zit er in een Whiskey sour?

De Whiskey sour bestaat uit de volgende ingrediënten:

 • 60 ml whiskey
 • 30 ml vers citroensap
 • 15 ml suikersiroop
 • IJsblokjes
 • Optioneel: een schijfje citroen of kers, ter garnering

De whiskey is uiteraard de ster van deze cocktail, terwijl het citroensap en de suikersiroop zorgen voor een zoetzure smaak. Het schijfje citroen of de kers kan worden gebruikt als garnering om de cocktail een extra touch te geven.

Hoe maak je een Whiskey sour?

Om een Whiskey sour te maken, volg je deze stappen:

 1. Vul een cocktailshaker met ijs.
 2. Voeg de whiskey, het citroensap en de suikersiroop toe aan de shaker.
 3. Schud krachtig gedurende 10-15 seconden.
 4. Schenk de cocktail door een strainer in een glas gevuld met ijsblokjes.
 5. Garneer de cocktail met een schijfje citroen of een kers.

Hoe drink/serveer je een Whiskey sour?

Een Whiskey sour wordt traditioneel geserveerd in een glas met ijsblokjes. Schenk de cocktail in het glas en garneer deze met een schijfje citroen of een kers. Serveer direct en geniet van de zoetzure smaak van deze klassieke cocktail.

Eventuele variaties

Hoewel de Whiskey sour al heerlijk is in zijn traditionele vorm, zijn er verschillende variaties mogelijk om de cocktail een unieke smaak te geven. Hieronder vind je enkele suggesties:

 • Maple Whiskey sour: vervang de suikersiroop door ahornsiroop voor een zoetere, meer complexe smaak.
 • New York sour: voeg een scheutje rode wijn toe aan de cocktail om een extra laag toe te voegen en de cocktail visueel aantrekkelijker te maken.
 • Amaretto sour: vervang de whiskey door amaretto voor een zoete, amandelachtige smaak.
Whiskey sour
Whiskey sour

De geschiedenis van de Whiskey sour

De oorsprong van de Whiskey sour gaat terug tot de jaren 1800, toen zeelieden ontdekten dat citrusvruchten konden worden gebruikt om scheurbuik te voorkomen. Ze mengden citrusvruchten met alcohol, suiker en water om zo een verfrissende drank te creëren. Deze drank evolueerde uiteindelijk tot de Whiskey sour zoals we die vandaag kennen.

In de loop der jaren is de Whiskey sour een populaire cocktail geworden in bars en restaurants over de hele wereld. Het is een favoriet van whiskey-liefhebbers vanwege de eenvoudige, maar heerlijke smaak. Hoewel er veel variaties zijn, blijft de klassieke Whiskey sour een van de meest populaire cocktails ter wereld.

Tijdens de drooglegging in de jaren 1920 en 30 werd de Whiskey sour een populaire drank in de illegale bars, speakeasies genaamd. Tijdens deze periode werd vaak goedkope, slechte kwaliteit whiskey gebruikt, waardoor het nodig was om de smaak te maskeren met suiker en citroensap. Dit leidde tot een overdaad aan zoete en zure mixdrankjes die populair bleven na de drooglegging.

In de jaren 50 en 60 werd de Whiskey sour opnieuw populair door het opkomende cocktailtijdperk. Dit was de tijd van de Rat Pack, waarbij beroemdheden zoals Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis Jr. bekend stonden om hun liefde voor whiskey. De Whiskey sour was een favoriete cocktail onder deze beroemdheden en hielp de cocktail zijn iconische status te bereiken.

Tegenwoordig is de Whiskey sour nog steeds een populaire cocktail in bars over de hele wereld. Het is een klassieke cocktail die nooit uit de mode lijkt te raken. En hoewel er talloze variaties zijn, blijft de klassieke Whiskey sour een tijdloze favoriet onder cocktail-liefhebbers.

Conclusie

De Whiskey sour is een klassieke cocktail die al sinds de jaren 1800 wordt geserveerd. Het is een eenvoudige, maar heerlijke combinatie van whiskey, citroensap, suiker en ijs. Het is een favoriet onder whiskey-liefhebbers vanwege de zoetzure smaak en de vele variaties die mogelijk zijn. Of je nu gaat voor de klassieke versie of een van de vele variaties, de Whiskey sour is een geweldige optie voor elke gelegenheid. Proost!