Tequila sunrise

Tequila sunrise

De Tequila sunrise is een heerlijke en kleurrijke cocktail die zijn oorsprong vindt in Mexico. Met zijn kenmerkende lagen van tequila, sinaasappelsap en grenadine, is deze cocktail een echte klassieker en populair bij cocktailliefhebbers over de hele wereld.

In Hurricaneglazen of Longdrinkglazen
Drank: Tequila
Sterkte is gemiddeld
Bereiding in 3 minuten
Niveau is makkelijk

Tequila sunrise recept

60 ml tequila
120 ml sinaasappelsap
5 ml grenadine siroop
1 schijfje sinaasappel, ter garnering
1 kers, ter garnering

Tequila sunrise

Wat zit er in een Tequila sunrise?

De Tequila sunrise bestaat uit de volgende ingrediënten:

  • 60 ml tequila
  • 120 ml sinaasappelsap
  • 15 ml grenadine siroop
  • 1 schijfje sinaasappel, ter garnering
  • 1 kers, ter garnering

De tequila en sinaasappelsap vormen de basis van deze cocktail, terwijl de grenadine siroop zorgt voor de kenmerkende kleur en zoete smaak. Het schijfje sinaasappel en de kers worden gebruikt als garnering om de cocktail een extra fruitige uitstraling te geven.

Hoe maak je een Tequila sunrise?

Om een Tequila sunrise te maken, volg je deze stappen:

  1. Vul een hoog glas met ijs.
  2. Schenk de tequila en sinaasappelsap over het ijs.
  3. Roer voorzichtig door elkaar.
  4. Giet langzaam de grenadine siroop in het glas, zodat deze naar de bodem zakt.
  5. Garneer de cocktail met een schijfje sinaasappel en een kers.

Hoe drink/serveer je een Tequila sunrise?

Een Tequila sunrise wordt meestal geserveerd in een hoog glas. Vul het glas met ijs en schenk de cocktail eroverheen. Giet de grenadine siroop langzaam in het glas, zodat deze naar de bodem zakt en de kenmerkende kleur creëert. Garneer de cocktail met een schijfje sinaasappel en een kers. De Tequila sunrise is het lekkerst als deze goed gekoeld wordt geserveerd.

Eventuele variaties

Er zijn verschillende variaties op de klassieke Tequila sunrise mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld limoensap toevoegen voor een extra kick of frambozensiroop gebruiken in plaats van grenadine voor een fruitige twist. Ook kun je experimenteren met verschillende soorten tequila om de cocktail een unieke smaak te geven.

Tequila sunrise
Tequila sunrise

De geschiedenis van de Tequila sunrise

De Tequila sunrise wordt vaak geassocieerd met de jaren 70 en de opkomst van de hippiecultuur. Het werd een populaire drankje in de nachtclubs en bars van Californië en verspreidde zich al snel naar andere delen van de Verenigde Staten en de rest van de wereld.

Hoewel de oorsprong van de Tequila sunrise niet helemaal duidelijk is, wordt aangenomen dat de cocktail zijn wortels heeft in Mexico. De combinatie van tequila en sinaasappelsap is een klassieke mix die al lang populair is in het land, en de toevoeging van grenadine siroop zou later zijn toegevoegd om de kenmerkende kleur van de Tequila sunrise te creëren.

Een van de eerste vermeldingen van de Tequila sunrise als cocktail komt uit de film “The Millionaire” uit 1933, waarin een personage de cocktail bestelt. Echter, het was pas in de jaren 70 dat de cocktail echt populair werd en zijn iconische status verwierf.

In de jaren 80 en 90 raakte de Tequila sunrise uit de mode en werd het minder vaak besteld in bars en restaurants. Maar de laatste jaren is de cocktail weer in opkomst en wordt het door een nieuwe generatie cocktail-liefhebbers herontdekt.

Conclusie

De Tequila sunrise is een klassieke cocktail die zijn oorsprong vindt in Mexico en populair werd in de jaren 70. Met zijn kenmerkende lagen van tequila, sinaasappelsap en grenadine siroop, is deze cocktail een echte smaaksensatie. Of je nu kiest voor de klassieke versie of een van de vele variaties, de Tequila sunrise is een geweldige optie voor elke gelegenheid. Proost!