Pina Colada

Pina Colada

De Pina Colada is een tropische cocktail die bekend staat om zijn zoete, romige en exotische smaak. Deze klassieke cocktail wordt gemaakt met rum, ananassap en kokosmelk en wordt traditioneel geserveerd in een hurricane glas.

In Pina colade glazen
Drank: Rum
Sterkte: Licht
Bereiding in 3 minuten
Niveau is makkelijk

Pina Colada recept

60 ml rum
120 ml ananassap
60 ml kokosmelk
IJsblokjes
Garnering: een stukje ananas en eventueel een parasolletje

Pina coalda

Wat zit er in een Pina Colada?

Een Pina Colada bestaat uit rum, ananassap en kokosmelk. Soms wordt er ook nog room of gecondenseerde melk aan toegevoegd voor extra romigheid. De verhouding van deze ingrediënten kan variëren afhankelijk van de voorkeur van de drinker, maar een veelvoorkomende verhouding is 2 delen ananassap, 1 deel kokosmelk en 1 deel rum.

Hoe maak je een Pina Colada?

Het maken van een Pina Colada is eenvoudig en vereist niet veel vaardigheid of ervaring. Hier is een basisrecept:

Ingrediënten:

 • 60 ml rum
 • 120 ml ananassap
 • 60 ml kokosmelk
 • IJsblokjes
 • Garnering: een stukje ananas en eventueel een parasolletje

Bereidingswijze:

 1. Doe alle ingrediënten in een blender.
 2. Voeg een handvol ijsblokjes toe.
 3. Mix tot het geheel goed gemengd en glad is.
 4. Giet de cocktail in een hurricane glas.
 5. Garneer met een stukje ananas en eventueel een parasolletje.

Hoe drink/serveer je een Pina Colada?

Een Pina Colada wordt traditioneel geserveerd in een hurricane glas met ijsblokjes. Het glas kan worden versierd met een stukje ananas en eventueel een parasolletje als garnering. Een rietje kan worden toegevoegd om de cocktail gemakkelijker te drinken.

Eventuele variaties

Er zijn talloze variaties op de klassieke Pina Colada, afhankelijk van de voorkeuren van de drinker. Enkele populaire varianten zijn:

 1. Frozen Pina Colada: Serveer de cocktail als een bevroren drankje door alle ingrediënten in een blender te mixen met ijsblokjes tot een gladde massa ontstaat.
 2. Strawberry Pina Colada: Voeg verse aardbeien toe aan het basisrecept voor een fruitige twist.
 3. Mango Pina Colada: Vervang ananassap door mangosap voor een tropische variatie.
 4. Pineapple Upside Down Cake Pina Colada: Voeg vanille likeur en grenadine toe voor een cocktail die smaakt naar ananas upside down cake.
Pina colada
Pina Colada

De geschiedenis van de Pina Colada

De oorsprong van de Pina Colada is onduidelijk en er zijn verschillende claims over wie de cocktail heeft uitgevonden. Een van de meest populaire verhalen is dat de Pina Colada in 1954 werd gecreëerd door bartender Ramón “Monchito” Marrero Perez in de Caribe Hilton in San Juan, Puerto Rico. Perez zou de cocktail hebben gemaakt als een verfrissend drankje voor de hotelgasten. Een andere claim is dat de cocktail werd bedacht in de jaren 1920 in de Barrachina Bar in Old San Juan door bartender Ramón Portas Mingot. Hij zou de cocktail hebben bedacht als een afrodisiacum voor zijn vrouw.

Wat de oorsprong ook is, de Pina Colada werd populair in Puerto Rico en verspreidde zich snel naar andere delen van de wereld. In 1978 werd de Pina Colada zelfs het officiële drankje van Puerto Rico.

In de jaren 1980 en 1990 werd de Pina Colada minder populair vanwege de opkomst van andere tropische cocktails. Tegenwoordig is de Pina Colada echter weer terug in de mode en wordt het nog steeds veel gedronken in bars en restaurants over de hele wereld.

Conclusie

De Pina Colada is een tropische cocktail die bekend staat om zijn zoete, romige en exotische smaak. Met rum, ananassap en kokosmelk als belangrijkste ingrediënten is de Pina Colada een favoriet van cocktail liefhebbers over de hele wereld. Of je nu gaat voor de klassieke variant of een van de vele variaties, de Pina Colada blijft een verfrissende en tropische cocktail die je doet denken aan witte zandstranden en azuurblauwe wateren.