Mojito

Mojito

De Mojito is een klassieke Cubaanse cocktail die bekend staat om zijn frisse en kruidige smaak. Deze verfrissende cocktail wordt gemaakt met rum, verse munt, limoen, suiker en sodawater.

In Mojito glazen
Drank: rum
Sterkte is gemiddeld
Bereiding in 7 minuten
Niveau is gemiddeld

Mojito recept

60 ml witte rum
30 ml limoensap
30 ml suikersiroop
8-10 verse muntblaadjes
Sodawater
IJsblokjes
Garnering: een takje munt en een schijfje limoen

Mojito

Wat zit er in een Mojito?

Een Mojito bestaat uit een paar eenvoudige ingrediënten, waaronder witte rum, verse muntblaadjes, limoensap, suiker en sodawater. De verhouding van deze ingrediënten kan variëren afhankelijk van de voorkeur van de drinker, maar een veelvoorkomende verhouding is 2 delen rum, 1 deel limoensap, 1 deel suikersiroop en sodawater naar smaak.

Hoe maak je een Mojito?

Het maken van een Mojito is eenvoudig en vereist weinig vaardigheid of ervaring. Hier is een basisrecept:

Ingrediënten:

 • 60 ml witte rum
 • 30 ml limoensap
 • 30 ml suikersiroop
 • 8-10 verse muntblaadjes
 • Sodawater
 • IJsblokjes
 • Garnering: een takje munt en een schijfje limoen

Bereidingswijze:

 1. Doe de muntblaadjes in een cocktailshaker en stamp ze voorzichtig aan met een stamper om de smaken vrij te maken.
 2. Voeg de rum, limoensap en suikersiroop toe aan de shaker.
 3. Voeg ijsblokjes toe aan de shaker en schud krachtig om de ingrediënten te mengen.
 4. Giet de inhoud van de shaker in een groot glas gevuld met ijsblokjes.
 5. Vul het glas aan met sodawater.
 6. Garneer met een takje munt en een schijfje limoen.

Hoe drink/serveer je een Mojito?

Een Mojito wordt traditioneel geserveerd in een groot glas gevuld met ijsblokjes. Het glas kan worden versierd met een takje munt en een schijfje limoen als garnering. Een rietje kan worden toegevoegd om de cocktail gemakkelijker te drinken.

Eventuele variaties

Er zijn talloze variaties op de klassieke Mojito, afhankelijk van de voorkeuren van de drinker. Enkele populaire varianten zijn:

 1. Strawberry Mojito: Voeg verse aardbeien toe voor een zoetere en fruitige smaak.
 2. Mango Mojito: Vervang sodawater door mangosap voor een tropische smaak.
 3. Pineapple Mojito: Vervang sodawater door ananassap voor een frisse en fruitige smaak.
 4. Coconut Mojito: Voeg kokoswater toe voor een exotische en verfrissende smaak.

De 3 beste rum voor mojito’s (volgens ons)

1. Bacardi Superior Rum

Bacardi Superior is een lichte rum uit Puerto Rico. Hij wordt vaak gebruikt in mixdrankjes omdat hij geen sterke smaak heeft die de andere ingrediënten zal overstemmen. Bacardi Superior is mijn go-to rum voor het maken van mojito’s omdat het een verfrissende en smaakvolle drank is zonder te zoet te zijn.

2. Havana Club Añejo Blanco Rum

Havana Club Añejo Blanco is een witte rum uit Cuba met een subtiele zoetheid. Ik gebruik deze rum graag in mojito’s als ik een iets zoeter drankje wil. Havana Club Añejo Blanco is ook een goede keuze als u fruit wilt toevoegen aan uw mojito voor een extra beetje zoetheid en smaak.

3. Mount Gay Eclipse Silver Rum

Mount Gay Eclipse Silver is een andere lichte rum die afkomstig is van Barbados. Het is een van de populairste rums ter wereld en wordt vaak gebruikt in mixdrankjes. Ik gebruik Mount Gay Eclipse Silver graag in mojito’s als ik een verfrissende en smaakvolle drank wil zonder te zoet te zijn

Mojito
Mojito

De Virgin Mojito: Een verfrissende, alcoholvrije optie

Het is zomer en dat betekent dat het tijd is voor verfrissende drankjes! Als u op zoek bent naar een heerlijke, alcoholvrije optie, kijk dan niet verder dan de Virgin Mojito. Lees verder om te leren hoe je dit verfrissende drankje maakt.

Ingrediënten:

 • 1 limoen, in partjes gesneden
 • 10 muntblaadjes
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 kop club soda
 • Ijsblokjes

De geschiedenis van de Mojito

De oorsprong van de Mojito is niet helemaal duidelijk, maar de cocktail wordt vaak geassocieerd met Cuba. Een verhaal gaat dat de Mojito werd uitgevonden door piraten in de 16e eeuw, die de cocktail gebruikten om scheurbuik te voorkomen tijdens lange zeereizen. De ingrediënten van de Mojito, waaronder rum, limoen en munt, waren gemakkelijk te verkrijgen in de Caraïben en zouden hebben bijgedragen aan de populariteit van de cocktail onder piraten.

Een andere theorie is dat de Mojito werd uitgevonden door Cubaanse boeren, die rum en munt gebruikten om de smaak van goedkope rum te verbeteren. De Mojito werd later populair onder toeristen en werd een vaste waarde in Cubaanse bars en restaurants.

In de jaren 1930 werd de Mojito populair in de Verenigde Staten, vooral onder de elite van Hollywood en Miami. Tegenwoordig is de Mojito een internationaal bekende cocktail die geliefd is om zijn verfrissende smaak en eenvoudige bereidingswijze.

Conclusie

De Mojito is een klassieke cocktail die bekend staat om zijn frisse en kruidige smaak. Met witte rum, verse muntblaadjes, limoensap, suikersiroop en sodawater als belangrijkste ingrediënten is de Mojito een favoriet van cocktailliefhebbers over de hele wereld. Of je nu gaat voor de klassieke variant of een van de vele variaties, de Mojito blijft een verfrissende en elegante cocktail die altijd indruk maakt.