Mimosa

Mimosa

De Mimosa is een klassieke brunchcocktail die bestaat uit champagne en vers sinaasappelsap. Het is een verfrissende en licht alcoholische drank die perfect past bij een ontspannen brunch of een feestelijke gelegenheid.

In Mimosa glazen
Drank: Cava of champagne
Sterkte is licht
Bereiding in 2 minuten
Niveau is makkelijk

Mimosa recept

60 ml Champagne
60 ml verse sinaasappelsap
Schijfje sinaasappel voor de garnering

Mimosa

Wat zit er in een Mimosa?

Een Mimosa is een eenvoudige cocktail die slechts twee ingrediënten bevat: champagne en vers sinaasappelsap. De verhouding van champagne tot sinaasappelsap kan variëren afhankelijk van de voorkeur van de drinker, maar een gebruikelijke verhouding is één deel sinaasappelsap op twee delen champagne.

Hoe maak je een Mimosa?

Het maken van een Mimosa is eenvoudig en vereist niet veel vaardigheid of ervaring. Hier is een basisrecept:

Ingrediënten:

  • Champagne
  • Vers sinaasappelsap
  • Garnering: sinaasappelschil (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Vul een champagneflute voor de helft met champagne.
  2. Voeg voorzichtig vers sinaasappelsap toe tot de flute vol is.
  3. Roer voorzichtig om de ingrediënten te mengen.
  4. Garneer met een sinaasappelschil (optioneel).

Hoe drink/serveer je een Mimosa?

Een Mimosa wordt traditioneel geserveerd in een champagneflute, die een slanke en hoge vorm heeft om de bubbels van de champagne te behouden. Het glas wordt vooraf gekoeld om de cocktail extra verfrissend te maken. Een Mimosa kan worden geserveerd als aperitief, bij de brunch of bij feestelijke gelegenheden.

Eventuele variaties

Er zijn talloze variaties op de klassieke Mimosa, afhankelijk van de voorkeuren van de drinker. Enkele populaire varianten zijn:

  1. Bloody Mimosa: Voeg een scheutje tomatensap toe voor een hartige en kruidige smaak.
  2. Pineapple Mimosa: Vervang sinaasappelsap door ananassap voor een tropische variant.
  3. Grapefruit Mimosa: Vervang sinaasappelsap door grapefruitsap voor een bitterzoete smaak.
Mimosa
Mimosa

De geschiedenis van de Mimosa

De oorsprong van de Mimosa is niet helemaal duidelijk, maar de cocktail wordt vaak geassocieerd met brunches en werd populair in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. De cocktail is vernoemd naar de mimosa-bloem, die een vergelijkbare kleur heeft als vers sinaasappelsap.

Een verhaal gaat dat de Mimosa werd uitgevonden door een barman genaamd Frank Meier, die werkte in het Ritz Hotel in Parijs. Hij zou de cocktail hebben uitgevonden voor een Amerikaanse gast die graag sinaasappelsap bij zijn champagne dronk. Het drankje werd een hit onder de gasten en verspreidde zich snel over de hele wereld.

Ongeacht de exacte oorsprong van de Mimosa, is het duidelijk dat deze cocktail een klassieker is geworden in de cocktailwereld. Tegenwoordig wordt de Mimosa wereldwijd geserveerd als een verfrissende en lichte drank voor brunches, feesten en speciale gelegenheden.

Conclusie

De Mimosa is een klassieke cocktail die bekend staat om zijn eenvoudige maar verfrissende smaak. Met champagne en vers sinaasappelsap als belangrijkste ingrediënten is de Mimosa een favoriet van brunchliefhebbers over de hele wereld. Of je nu gaat voor de klassieke variant of een van de vele variaties, de Mimosa blijft een verfijnde en elegante cocktail die altijd indruk maakt.