Martini

Martini

De Martini is een van de bekendste cocktails ter wereld en heeft een reputatie als een van de meest elegante en verfijnde drankjes die er zijn. Deze klassieke cocktail bestaat uit gin en droge vermout, geserveerd in een gekoeld glas en gegarneerd met een olijf of een citroenschil.

In Martiniglazen
Drank: Gin
Sterkte: Sterk
Bereiding in 3 minuten
Niveau is makkelijk

Martini recept

60 ml gin
30 ml droge vermout
IJsblokjes
Garnering: olijf of citroenschil

Martini

Wat zit er in een Martini?

Een klassieke Martini bestaat uit gin en droge vermout, gegarneerd met een olijf of een citroenschil. De verhouding van gin tot vermout kan variëren afhankelijk van de voorkeur van de drinker, maar een veelvoorkomende verhouding is 2:1 (twee delen gin op één deel vermout).

Hoe maak je een Martini?

Het maken van een Martini lijkt eenvoudig, maar het vergt wel enige precisie en vaardigheid. Hier is een basisrecept:

Ingrediënten:

 • 60 ml gin
 • 30 ml droge vermout
 • IJsblokjes
 • Garnering: olijf of citroenschil

Bereidingswijze:

 1. Vul een cocktailshaker met ijsblokjes.
 2. Voeg de gin en droge vermout toe aan de shaker.
 3. Roer voorzichtig enkele seconden om de ingrediënten te mengen en de cocktail te koelen.
 4. Zeef de cocktail in een gekoeld Martiniglas.
 5. Garneer met een olijf of een citroenschil.

Het is belangrijk om de cocktailshaker niet te hard te schudden, omdat dit de cocktail kan verdund maken en de smaak kan veranderen. Roeren is daarom de voorkeursmethode voor het mengen van de ingrediënten van een Martini.

Hoe drink/serveer je een Martini?

Een Martini wordt traditioneel geserveerd in een gekoeld Martiniglas, dat een kegelvormige kom heeft met een dunne steel. Het glas wordt vooraf gekoeld om de cocktail extra verfrissend te maken. Een klassieke Martini wordt geserveerd zonder ijs, maar sommige drinkers geven de voorkeur aan een “on the rocks” variant, waarbij de cocktail wordt geserveerd met ijsblokjes.

De garnering van een Martini is traditioneel een olijf of een citroenschil, die beide een subtiele smaak toevoegen aan de cocktail. De olijf wordt soms vervangen door een ui, die een pittige en hartige smaak heeft.

Eventuele variaties

Er zijn talloze variaties op de klassieke Martini, afhankelijk van de voorkeuren van de drinker. Enkele populaire varianten zijn:

 1. Vodka Martini: Vervang gin door wodka voor een zachte en neutrale variant.
 2. Dirty Martini: Voeg een scheutje olijvensap toe voor een hartige en zoutachtige smaak.
 3. Gibson: Vervang de olijf door een cocktailuit voor een scherpere en pittigere smaak.
 4. Espresso Martini: Voeg een scheutje espresso toe voor een koffiesmaak.
 5. Appletini: Vervang de vermout door appelsap voor een zoetere en fruitige variant.
Martini
Martini

De geschiedenis van de Martini

De oorsprong van de Martini is niet helemaal duidelijk, maar het wordt vaak gezien als een Amerikaanse uitvinding. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de cocktail, maar de meest gangbare is dat deze werd uitgevonden in de late 19e of vroege 20e eeuw in San Francisco of New York City.

Een verhaal gaat dat de Martini werd uitgevonden door een barman genaamd Martini di Arma di Taggia, die werkte in de Knickerbocker Hotel in New York City. Hij zou een cocktail hebben uitgevonden die hij de “Martinez” noemde, gemaakt met gin, zoete vermout, maraschino likeur en een schijfje citroen. Na verloop van tijd evolueerde deze cocktail tot de droge en eenvoudige Martini die we vandaag kennen.

Een andere theorie is dat de Martini is vernoemd naar de Martini & Rossi-vermouth, die aan het einde van de 19e eeuw populair werd in de Verenigde Staten. Bartenders zouden de vermouth hebben gebruikt in combinatie met gin om de klassieke cocktail te creëren.

Ongeacht de exacte oorsprong van de Martini, is het duidelijk dat deze cocktail in de loop van de tijd vele veranderingen en variaties heeft ondergaan. Van de oorspronkelijke Martinez tot de Dirty Martini van vandaag, de Martini blijft een tijdloze en elegante cocktail die ongetwijfeld nog vele jaren zal blijven bestaan.

Conclusie

De Martini is een iconische cocktail die bekend staat om zijn eenvoudige en klassieke smaak. Met gin en droge vermout als belangrijkste ingrediënten, en gegarneerd met een olijf of een citroenschil, is de Martini een favoriet van liefhebbers van cocktails over de hele wereld. Of je nu gaat voor de klassieke variant of een van de vele variaties, de Martini blijft een onbetwiste klassieker die altijd indruk maakt.