Margarita

Margarita

De Margarita is een iconische en verfrissende cocktail die zijn oorsprong vindt in Mexico. Deze klassieke mix van tequila, limoen en sinaasappellikeur heeft de wereld veroverd en is geliefd om zijn eenvoudige maar smaakvolle combinatie van ingrediënten.

In Margarita glazen
Drank: Teqilla & Triple Sec
Sterkte is sterk
Bereiding in 7 minuten
Niveau is gemiddeld

Margarita recept

60 ml tequila
30 ml vers limoensap
30 ml sinaasappellikeur (zoals Cointreau of Triple Sec)
IJsblokjes
Optioneel: zout voor de rand van het glas
Garnering: limoenschijfje

Margarita

Wat zit er in een Margarita?

Een klassieke Margarita bevat de volgende ingrediënten: tequila, vers limoensap en sinaasappellikeur (zoals Cointreau of Triple Sec). De tequila zorgt voor de kenmerkende kick, terwijl het limoensap een verfrissende zuurgraad toevoegt. De sinaasappellikeur geeft de cocktail een subtiele zoetheid en diepte.

Hoe maak je een Margarita?

Het maken van een Margarita is eenvoudig en vereist slechts een paar stappen. Hier is een basisrecept:

Ingrediënten:

 • 60 ml tequila
 • 30 ml vers limoensap
 • 30 ml sinaasappellikeur (zoals Cointreau of Triple Sec)
 • IJsblokjes
 • Optioneel: zout voor de rand van het glas
 • Garnering: limoenschijfje

Bereidingswijze:

 1. Als je de rand van het glas wilt zouten, wrijf dan een limoenschijfje rond de rand en doop het glas in een bord met zout.
 2. Vul een cocktailshaker met ijsblokjes.
 3. Voeg de tequila, limoensap en sinaasappellikeur toe aan de shaker.
 4. Sluit de shaker en schud krachtig gedurende 15-20 seconden om alle ingrediënten goed te mengen.
 5. Zeef de cocktail in een gekoeld Margarita-glas of een old-fashioned glas gevuld met ijs.
 6. Garneer met een limoenschijfje en serveer.

Hoe drink/serveer je een Margarita?

Een Margarita wordt traditioneel geserveerd in een speciaal Margarita-glas, dat een brede en schuine rand heeft, ideaal voor het zouten. Het glas wordt vaak gekoeld om de cocktail extra verfrissend te maken. Een andere optie is om de Margarita te serveren in een old-fashioned glas gevuld met ijs. Het zouten van de rand van het glas is optioneel maar voegt een extra smaakdimensie toe die perfect contrasteert met de zoetheid en zuurgraad van de cocktail.

Eventuele variaties

Er zijn tal van variaties op de klassieke Margarita die je kunt proberen:

 1. Frozen Margarita: Mix de ingrediënten in een blender met ijs tot een gladde en romige consistentie voor een verfrissende bevroren cocktail.
 2. Strawberry Margarita: Voeg verse of bevroren aardbeien toe aan de blender voor een fruitige en zoete twist.
 3. Spicy Margarita: Voeg een scheutje hete saus of jalapeno-siroop toe voor een pikante kick. 4. Pineapple Margarita: Vervang een deel van het limoensap door vers ananassap voor een tropische variant.
Margarita
Margarita

De geschiedenis van de Margarita

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de Margarita, maar de meest gangbare is dat de cocktail in de jaren ’30 of ’40 werd gecreëerd in Mexico. Het verhaal gaat dat een Amerikaanse socialite, Margarita Sames, de cocktail bedacht tijdens een feestje in Acapulco. Ze mengde tequila, Cointreau en limoensap tot een verfrissende drank die meteen een hit werd.

Een andere theorie is dat de cocktail werd vernoemd naar Margarita Henkel, de dochter van een Duitse ambassadeur in Mexico. Een barman zou de cocktail hebben gemaakt ter ere van haar bruiloft.

Er is ook een verhaal dat de cocktail zijn naam ontleent aan het Spaanse woord “margarita”, wat “madeliefje” betekent. Dit zou verwijzen naar de bloemvormige rand van het glas met zout.

Ongeacht de exacte oorsprong van de Margarita, is het duidelijk dat de cocktail al snel populair werd en uitgroeide tot een wereldwijd fenomeen. Vandaag de dag is de Margarita een van de meest populaire cocktails ter wereld en wordt hij geserveerd in talloze variaties en stijlen.

Conclusie

De Margarita is een klassieke en verfrissende cocktail die al tientallen jaren geliefd is bij drinkers over de hele wereld. Met zijn eenvoudige maar smaakvolle combinatie van tequila, limoensap en sinaasappellikeur is de Margarita een uitnodigende en verfrissende drank die perfect is voor elke gelegenheid. Of je nu kiest voor de klassieke versie of een van de vele variaties, de Margarita is een cocktail die altijd indruk maakt.