Long Island Iced Tea

Long Island Iced Tea

De Long Island Iced Tea is een iconische en krachtige cocktail die ondanks zijn naam niets te maken heeft met de klassieke ijsthee. Deze bedrieglijk verfrissende en gemakkelijk te drinken cocktail bevat een mix van vijf verschillende alcoholische dranken, waardoor het een favoriet is geworden in bars en clubs over de hele wereld. In dit artikel zullen we de ingrediënten, bereidingswijze, geschiedenis en enkele variaties van de Long Island Iced Tea onderzoeken.

In Longdrinkglazen
Drank: Wodka/ gin/ tequila/ witte rum/ triple sec
Sterkte: Sterk
Bereiding in 3 minuten
Niveau is makkelijk

Long Island Iced Tea recept

15 ml wodka
15 ml gin
15 ml tequila
15 ml witte rum
15 ml triple sec
30 ml vers citroensap
15 ml suikersiroop
Cola, om af te toppen
IJsblokjes
Garnering: citroenschijfje en/of munttakje

Long Island Iced Tea

Wat zit er in een Long Island Iced Tea?

Een klassieke Long Island Iced Tea bevat vijf verschillende soorten sterke drank, aangevuld met citroensap, suikersiroop en cola. De alcoholische ingrediënten zijn wodka, gin, tequila, witte rum en triple sec. Deze combinatie van sterke drank zorgt voor een complexe en robuuste smaak, terwijl het citroensap, de suikersiroop en de cola de cocktail in evenwicht brengen en een verfrissend en zoet karakter geven.

Hoe maak je een Long Island Iced Tea?

Het maken van een Long Island Iced Tea is eenvoudig en vereist slechts een paar stappen. Hier is een basisrecept:

Ingrediënten:

 • 15 ml wodka
 • 15 ml gin
 • 15 ml tequila
 • 15 ml witte rum
 • 15 ml triple sec
 • 30 ml vers citroensap
 • 15 ml suikersiroop
 • Cola, om af te toppen
 • IJsblokjes
 • Garnering: citroenschijfje en/of munttakje

Bereidingswijze:

 1. Vul een cocktailshaker met ijsblokjes.
 2. Voeg de wodka, gin, tequila, witte rum, triple sec, citroensap en suikersiroop toe aan de shaker.
 3. Sluit de shaker en schud krachtig gedurende 15-20 seconden om alle ingrediënten goed te mengen.
 4. Vul een hoog glas (bijvoorbeeld een Collins-glas) met ijsblokjes en zeef de cocktail in het glas.
 5. Vul het glas verder met cola en roer voorzichtig om te mengen.
 6. Garneer met een citroenschijfje en/of munttakje en serveer met een rietje.

Hoe drink/serveer je een Long Island Iced Tea?

Een Long Island Iced Tea wordt meestal geserveerd in een hoog glas, zoals een Collins-glas of een highball-glas. Deze glazen zijn perfect voor het bevatten van de verschillende lagen van de cocktail en het weergeven van de karakteristieke kleur die lijkt op ijsthee. Het glas wordt gevuld met ijs, waardoor de cocktail koud blijft en de smaken verfrissend. Een rietje wordt vaak bij de cocktail geleverd, zodat de drinker de cocktail kan mengen en gemakkelijk kan genieten van de smaken.

Eventuele variaties

Er zijn verschillende variaties op de klassieke Long Island Iced Tea die je kunt proberen:

 1. Tokyo Iced Tea: Vervang de cola door groene theelikeur, zoals Midori, voor een fruitige en exotische twist op de klassieke cocktail.
 2. Texas Iced Tea: Gebruik bourbon in plaats van tequila en voeg een scheutje sinaasappelsap toe voor een cocktail met een zuidelijke flair.
 3. Miami Iced Tea: Vervang de cola door perziklikeur en cranberrysap voor een zoetere en fruitigere versie van de Long Island Iced Tea.
 4. Blue Long Island: Gebruik blauwe curaçao in plaats van triple sec en vervang de cola door Sprite of 7-Up voor een helderblauwe en bruisende cocktail.
 5. Raspberry Iced Tea: Vervang de cola door frambozenlikeur en limonade voor een verfrissende en fruitige variant.
Long Island Iced Tea
Long Island Iced Tea

De geschiedenis van de Long Island Iced Tea

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van de Long Island Iced Tea, maar de meest geaccepteerde versie gaat terug naar de jaren ’70 in Long Island, New York. Robert “Rosebud” Butt, een barman bij de Oak Beach Inn, wordt vaak gecrediteerd als de bedenker van de cocktail. Het verhaal gaat dat Butt de Long Island Iced Tea heeft gemaakt als onderdeel van een cocktailwedstrijd waarbij het de bedoeling was om een drankje te creëren met triple sec.

Een alternatieve theorie stelt dat de cocktail zijn oorsprong vindt in de jaren ’20 tijdens de Amerikaanse drooglegging. Volgens deze versie werd de Long Island Iced Tea gecreëerd door een man genaamd “Old Man Bishop” in een plaats genaamd Long Island in Tennessee. De cocktail zou oorspronkelijk een mix zijn geweest van zelfgemaakte whiskey, gin, rum en wodka, vermengd met siroop en cola.

Ongeacht de ware oorsprong, de Long Island Iced Tea is sinds de jaren ’70 een populair drankje in bars en clubs over de hele wereld. De combinatie van sterke alcoholische ingrediënten en de bedrieglijk zoete en verfrissende smaak heeft de cocktail een reputatie gegeven als een krachtig en feestelijk drankje.

Conclusie

De Long Island Iced Tea is een iconische cocktail die zowel krachtig als verfrissend is, dankzij de combinatie van vijf verschillende sterke dranken en zoete mixers. Hoewel de ware oorsprong van de cocktail misschien in nevelen gehuld is, blijft de Long Island Iced Tea een populaire keuze in bars en clubs over de hele wereld. Of je nu kiest voor de klassieke versie of een van de vele variaties, de Long Island Iced Tea is een cocktail die zeker indruk maakt op elke gelegenheid.