Irish Coffee

Irish Coffee

Irish Coffee is een klassieke warme cocktail die wereldwijd geliefd is en symbool staat voor comfort en verwennerij. Het is een unieke combinatie van sterke koffie, Ierse whiskey, suiker en verse slagroom, die zorgt voor een verrukkelijke smaakervaring. In dit artikel duiken we in de wereld van Irish Coffee en ontdekken we de ingrediënten, bereidingswijze, geschiedenis en variaties van dit bijzondere drankje.

In Irish coffee glazen
Drank: Ierse whiskey
Sterkte: Gemiddeld
Bereiding in 3 minuten
Niveau is makkelijk

Irish Coffee recept

120 ml Sterke, zwarte koffie
40 ml Ierse whiskey
Bruine suiker of rietsuiker
Verse, licht opgeklopte slagroom

Irish Coffee

Wat zit er in een Irish Coffee?

Een traditionele Irish Coffee bestaat uit de volgende ingrediënten:

 1. Sterke, zwarte koffie
 2. Ierse whiskey
 3. Bruine suiker of rietsuiker
 4. Verse, licht opgeklopte slagroom

Hoe maak je een Irish Coffee?

Het maken van een Irish Coffee is eenvoudig en vereist slechts een paar stappen. Hier is een stap-voor-stap handleiding om dit heerlijke drankje te bereiden:

 1. Verwarm een Irish Coffee-glas (of een hittebestendig glas) door het kort met heet water te vullen en daarna leeg te gieten.
 2. Voeg 1 à 2 theelepels bruine suiker of rietsuiker toe aan het glas.
 3. Giet hete, sterke zwarte koffie in het glas, tot ongeveer driekwart vol. Roer om de suiker op te lossen.
 4. Voeg 1 tot 1,5 ounce Ierse whiskey toe en roer opnieuw om te mengen.
 5. Klop de slagroom licht op tot deze dik maar nog steeds vloeibaar is.
 6. Giet voorzichtig de slagroom over de bolle kant van een lepel bovenop de koffie zodat de room op de koffie blijft drijven. Vul het glas tot aan de rand.
 7. Serveer direct, zonder roerstaafje, zodat de gast kan genieten van de warme koffie en whiskey door de koele laag slagroom.

Hoe drink/serveer je een Irish Coffee?

Een Irish Coffee wordt traditioneel geserveerd in een speciaal Irish Coffee-glas met een steel. Dit glas is hittebestendig en heeft een enigszins taps toelopende vorm, waardoor de slagroom op de koffie kan blijven drijven. Het glas heeft ook een steel, zodat de warmte van de koffie niet direct in contact komt met de hand van de drinker.

Bij het drinken van een Irish Coffee is het belangrijk om niet te roeren. De bedoeling is dat de warme koffie en whiskey zich vermengen met de koele slagroom terwijl je drinkt, wat zorgt voor een sensationele smaakervaring.

Eventuele variaties

r zijn verschillende variaties op de traditionele Irish Coffee die je kunt proberen, zoals:

 1. Baileys Irish Coffee: Vervang de Ierse whiskey door Baileys Irish Cream voor een romiger, zoeter alternatief.
 2. Bourbon Coffee: Gebruik bourbon in plaats van Ierse whiskey voor een Amerikaanse twist op het klassieke recept.
 3. Nutty Irish Coffee: Voeg een scheutje hazelnootlikeur, zoals Frangelico, toe voor een nootachtige smaak.
 4. Mokka Irish Coffee: Voeg een eetlepel chocoladesiroop toe aan de koffie en roer goed door voordat je de whiskey toevoegt voor een chocolade twist.
 5. Iced Irish Coffee: Laat de koffie afkoelen, voeg ijsblokjes toe en serveer het in een groot glas voor een verfrissende, koude variant van de Irish Coffee.
Irish Coffee
Irish Coffee

De geschiedenis van de Irish Coffee

De oorsprong van de Irish Coffee gaat terug tot de jaren 1940 in Ierland. Het verhaal gaat dat Joe Sheridan, een chef-kok in het Foynes Flying Boat Terminal in County Limerick, de warme drank bedacht om vermoeide passagiers op te warmen na een lange trans-Atlantische vlucht. Toen een Amerikaanse passagier vroeg of het een Braziliaanse koffie was, antwoordde Sheridan lachend: “Nee, het is Ierse koffie!”

De populariteit van Irish Coffee groeide snel en verspreidde zich naar de Verenigde Staten, waar het in 1952 werd geïntroduceerd door journalist Stanton Delaplane in de Buena Vista Café in San Francisco. Sindsdien is de Irish Coffee uitgegroeid tot een geliefde klassieker in bars en restaurants over de hele wereld.

Conclusie

Irish Coffee is een tijdloze klassieker die zowel comfort als verwennerij biedt. Of je nu geniet van de traditionele versie of een van de vele variaties, het is een drankje dat altijd indruk maakt en de smaakpapillen verwent. Met zijn rijke geschiedenis en eenvoudige bereiding is de Irish Coffee een cocktail die iedereen minstens één keer moet proberen. Dus waar wacht je nog op? Verwen jezelf met een heerlijke Irish Coffee en ervaar de warmte en gastvrijheid van Ierland in een glas. Proost!