Espresso martini

Espresso martini

De Espresso Martini is een verfijnde en opwekkende cocktail die de perfecte balans vindt tussen sterke koffie en verfijnde alcohol. Het is de ultieme fusie van smaken en culturen, met zijn Italiaanse espresso en klassieke martini-elementen. Deze cocktail is zowel een geweldige after-dinner drank als een verkwikkende aperitief, perfect voor bijna elke gelegenheid. In dit artikel zullen we de ingrediënten, bereidingswijze, geschiedenis en enkele variaties van de Espresso Martini onderzoeken.

In Espresso martini glazen
Drank: vodka
Dit is een sterke cocktail
Bereiding in 4 minuten
Niveau is makkelijk

Espresso martini recept

60 ml wodka
30 ml vers gezette espresso (afgekoeld)
30 ml koffielikeur (bijvoorbeeld Kahlúa)
15 ml suikersiroop
IJsblokjes
Garnering: 3 koffiebonen

Espresso martini

Wat zit er in een Espresso Martini?

Een klassieke Espresso Martini bestaat uit vier belangrijke ingrediënten: vers gezette espresso, wodka, koffielikeur en suikersiroop. De basis van de cocktail is espresso, die zorgt voor een rijke en complexe smaak. Wodka voegt een schone, neutrale smaak toe, terwijl koffielikeur, zoals Kahlúa, de cocktail zoeter en dieper van smaak maakt. Tot slot wordt suikersiroop toegevoegd om de cocktail in balans te brengen en een lichte zoetheid te geven.

Hoe maak je een Espresso Martini?

Het maken van een Espresso Martini vereist een paar eenvoudige stappen en de juiste techniek. Hier is een basisrecept:

Ingrediënten:

 • 60 ml wodka
 • 30 ml vers gezette espresso (afgekoeld)
 • 30 ml koffielikeur (bijvoorbeeld Kahlúa)
 • 15 ml suikersiroop
 • IJsblokjes
 • Garnering: 3 koffiebonen

Bereidingswijze:

 1. Vul een cocktailshaker met ijsblokjes.
 2. Voeg de wodka, espresso, koffielikeur en suikersiroop toe aan de shaker.
 3. Sluit de shaker en schud krachtig gedurende 15-20 seconden. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten goed mengen en dat er een romige schuimlaag ontstaat.
 4. Zeef de cocktail in een voorgekoeld martiniglas.
 5. Garneer met drie koffiebonen in het midden van het schuim.

Hoe drink/serveer je een Espresso Martini?

Een Espresso Martini wordt typisch geserveerd in een martiniglas, dat zijn iconische V-vormige silhouet heeft en de elegantie van de cocktail benadrukt. Het glas wordt van tevoren gekoeld om de drank koel en verfrissend te houden. Het schuim dat tijdens het shaken ontstaat, is een belangrijk element van de Espresso Martini. Het zorgt voor een romige textuur en een aantrekkelijke presentatie. Om de cocktail af te maken, worden drie koffiebonen bovenop het schuim geplaatst als garnering, die zowel een decoratief als aromatisch element toevoegen.

Eventuele variaties

Er zijn verschillende variaties op de klassieke Espresso Martini die je kunt proberen:

 1. Ierse Espresso Martini: Vervang de wodka door Ierse whiskey en voeg een scheutje Ierse roomlikeur toe, zoals Baileys, voor een rijke en romige variant met een Iers tintje.
 2. Chocolade Espresso Martini: Voeg een scheutje chocoladelikeur toe, zoals crème de cacao, voor een zoetere en meer decadente versie van de klassieke cocktail.
 3. Karamel Espresso Martini: Vervang de suikersiroop door karamelsiroop en garneer met een karamelkrul voor een heerlijk zoete en luxe twist.
 4. Amaretto Espresso Martini: Vervang de koffielikeur door amaretto, een Italiaanse amandellikeur, voor een nootachtige en aromatische smaak.
 5. Mokka Espresso Martini: Voeg een scheutje mokkalikeur toe voor een chocolade-koffie smaakervaring.
Espresso martini
Espresso martini

De geschiedenis van de Espresso Martini

De Espresso Martini is relatief jong in vergelijking met andere klassieke cocktails. Hij werd in de late jaren ’80 gecreëerd door de legendarische Londense barman Dick Bradsell. Volgens de overlevering vroeg een beroemde model, die anoniem wenst te blijven, Bradsell om een drankje te maken dat haar zou “oppeppen en wakker maken”. Bradsell, die op dat moment achter de bar stond in het Soho Brasserie in Londen, combineerde vers gezette espresso met wodka en suikersiroop, en voilà, de Espresso Martini was geboren.

Oorspronkelijk werd de cocktail “Vodka Espresso” genoemd, maar naarmate de populariteit van de martini in de jaren ’90 toenam, werd de naam veranderd in “Espresso Martini”. De cocktail werd al snel een hit in de Londense barscene en verspreidde zich over de hele wereld.

Conclusie

De Espresso Martini is een verkwikkende en elegante cocktail die een perfecte combinatie van sterke koffie en verfijnde alcohol biedt. Zijn relatief recente oorsprong en wereldwijde populariteit getuigen van de tijdloze aantrekkingskracht van deze cocktail. Of je nu kiest voor de klassieke versie of een van de vele variaties, de Espresso Martini is een uitstekende keuze voor liefhebbers van koffie en cocktails. Proost op deze briljante creatie van de legendarische barman Dick Bradsell!