Dark n stormy

Dark n stormy

De Dark ‘n Stormy is een verleidelijke en iconische cocktail die zowel complex als verfrissend is. Deze cocktail is de perfecte combinatie van donkere rum en pittige gemberbier, die samen een smaak creëren die doet denken aan een tropische storm. Het drankje heeft een rijke geschiedenis, met wortels die teruggaan tot de dagen van de Britse marine. In dit artikel zullen we de ingrediënten, bereidingswijze, geschiedenis en enkele variaties van de Dark ‘n Stormy onderzoeken.

Een Longdrinkglas
Drank: Bruine rum
Sterkte: gemiddeld
Bereiding in 6 minuten
Niveau is normaal

Dark n stormy recept

60 ml donkere rum
120 ml gemberbierp
Optioneel: 15 ml vers limoensap
IJsblokjes
Garnering: limoenpartje

Dark n stormy

Wat zit er in een Dark ‘n Stormy?

Een Dark ‘n Stormy bestaat uit twee belangrijke ingrediënten: donkere rum en gemberbier. Donkere rum, meestal afkomstig uit het Caribisch gebied, staat bekend om zijn rijke, zoete en kruidige smaak. Gemberbier is een bruisende, pittige drank gemaakt van gember, suiker en water. In sommige recepten wordt ook limoensap toegevoegd voor een vleugje frisheid.

Hoe maak je een Dark ‘n Stormy?

Het maken van een Dark ‘n Stormy is eenvoudig en vereist slechts een paar stappen. Hier is een basisrecept:

Ingrediënten:

 • 60 ml donkere rum (bijvoorbeeld Gosling’s Black Seal)
 • 120 ml gemberbier
 • Optioneel: 15 ml vers limoensap
 • IJsblokjes
 • Garnering: limoenpartje

Bereidingswijze:

 1. Vul een hoog glas (bijvoorbeeld een Collins-glas) met ijsblokjes.
 2. Giet het gemberbier over het ijs.
 3. Voeg, indien gewenst, het limoensap toe.
 4. Schenk de donkere rum voorzichtig over het gemberbier, zodat er een donkere laag ontstaat bovenop het gemberbier.
 5. Garneer met een limoenpartje en serveer met een rietje of roerstaafje.

Hoe drink/serveer je een Dark ‘n Stormy?

Een Dark ‘n Stormy wordt meestal geserveerd in een hoog glas, zoals een Collins-glas of een highball-glas. Deze glazen zijn perfect voor het tonen van de karakteristieke gelaagdheid van de cocktail en het bevatten van het bruisende gemberbier. Het glas wordt gevuld met ijs, waardoor de drank koud blijft en de smaken fris blijven. Een rietje of roerstaafje wordt vaak bij de cocktail geleverd, zodat de drinker de rum en het gemberbier kan mengen alvorens van de cocktail te genieten.

Eventuele variaties

Hoewel de klassieke Dark ‘n Stormy een tijdloze favoriet is, zijn er enkele variaties die het proberen waard zijn:

 1. Spiced ‘n Stormy: Vervang de donkere rum door een gekruide rum voor een extra kruidige kick.
 2. Golden ‘n Stormy: Gebruik een gouden rum in plaats van donkere rum voor een lichtere, fruitigere smaak.
 3. Dark ‘n Fiery: Voeg een paar druppels hete saus toe, zoals Tabasco, voor een pittige twist op de klassieke cocktail.
 4. Dark ‘n Stormy Mule: Gebruik een verhouding van 1:1 donkere rum en gemberbier, en voeg een scheutje wodka toe voor een sterkere cocktail die lijkt op een Moscow Mule.
 5. Dark ‘n Stormy Mojito: Voeg een handvol verse muntblaadjes toe en stamp ze licht om de smaak vrij te geven, en top af met een scheutje sodawater voor een verfrissende, kruidige variant.
Dark n stormy
Dark n stormy

De geschiedenis van de Dark ‘n Stormy

De oorsprong van de Dark ‘n Stormy ligt in Bermuda, een eiland in het midden van de Atlantische Oceaan. Bermuda is de thuisbasis van Gosling’s Rum, het bedrijf dat de beroemde Gosling’s Black Seal Rum produceert. Deze rum is sinds de late 19e eeuw het belangrijkste ingrediënt in de Dark ‘n Stormy.

Het verhaal gaat dat de cocktail voor het eerst werd gemixt door Britse zeelieden die in Bermuda waren gestationeerd. Zij mengden de lokale donkere rum met gemberbier, een populaire drank onder de matrozen vanwege de vermeende voordelen voor de spijsvertering en het tegengaan van zeeziekte. De naam “Dark ‘n Stormy” zou zijn ontstaan door de donkere kleur van de cocktail, die doet denken aan de stormachtige luchten boven de oceaan.

Gosling’s Rum heeft zelfs een geregistreerd handelsmerk op de naam “Dark ‘n Stormy” en beweert dat de enige echte Dark ‘n Stormy wordt gemaakt met hun Black Seal Rum. Hoewel het handelsmerk de cocktail enigszins beperkt in termen van variatie, heeft het niet voorkomen dat bartenders over de hele wereld experimenteren met het recept en hun eigen unieke draai aan de klassieke cocktail geven.

Conclusie

De Dark ‘n Stormy is een cocktail met een rijke geschiedenis en een tijdloze aantrekkingskracht. Met zijn eenvoudige ingrediënten en verfrissende smaak is het geen wonder dat deze cocktail een favoriet is gebleven onder zowel zeelieden als landrotten. Of je nu kiest voor de klassieke versie of een van de vele variaties, er is geen betere manier om te genieten van de smaak van een tropische storm dan met een Dark ‘n Stormy in de hand.