Daiquiri

Daiquiri

De Daiquiri is een iconische cocktail die zijn oorsprong vindt in het begin van de 20e eeuw en is uitgegroeid tot een van de meest geliefde klassieke cocktails ter wereld. Deze verfrissende en verkwikkende drank is het perfecte drankje voor warme zomerdagen of wanneer je zin hebt in een uitje naar de tropen. In dit artikel verkennen we de ingrediënten, bereiding, service en geschiedenis van deze tijdloze favoriet, evenals enkele interessante variaties die je misschien zou willen proberen.

In Daiquiri glazen
Drank: Vodka
Sterkte: Sterk
Bereiding in 6 minuten
Niveau is normaal

Daiquiri recept

40 ml witte rum
15 ml Vruchtensiroop
15 ml suikersiroop

Daiquiri

Wat zit er in een Daiquiri?

Een klassieke Daiquiri bestaat uit slechts drie eenvoudige ingrediënten:

 1. 40 ml witte rum
 2. 15 ml vers geperst limoensap
 3. 15 ml suikersiroop

De perfecte balans tussen de zoetheid van de suikersiroop, het zuur van het limoensap en de kracht van de witte rum maakt de Daiquiri tot een verleidelijk en smaakvol drankje.

Hoe maak je een Daiquiri?

Om een klassieke Daiquiri te maken, volg je deze eenvoudige stappen:

 1. Voeg 2 delen witte rum, 1 deel vers geperst limoensap en 1/2 deel suikersiroop toe aan een cocktailshaker gevuld met ijs.
 2. Schud krachtig gedurende 10-15 seconden om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten goed worden gecombineerd en gekoeld.
 3. Zeef de cocktail in een gekoeld cocktail- of coupéglas.
 4. Garneer met een limoenschijfje of een citroentwist voor een extra vleugje elegantie.

Hoe drink/serveer je een Daiquiri?

Een Daiquiri wordt meestal geserveerd in een elegant cocktail- of coupéglas, wat de verfijning van dit klassieke drankje benadrukt. Het glas moet goed gekoeld zijn om ervoor te zorgen dat de cocktail koud blijft terwijl je ervan geniet. De Daiquiri is het lekkerst wanneer hij langzaam wordt genipt, zodat je de tijd kunt nemen om de perfecte balans tussen zoet, zuur en rum te waarderen.

Eventuele variaties

Er zijn talloze variaties op de klassieke Daiquiri, waarbij verschillende ingrediënten worden toegevoegd of vervangen om nieuwe en spannende smaakcombinaties te creëren. Enkele populaire variaties zijn:

 1. Aardbei Daiquiri: Voeg verse of bevroren aardbeien toe aan de shaker en pureer ze voordat je de andere ingrediënten toevoegt. De zoete, fruitige smaak van aardbeien is een heerlijke aanvulling op de klassieke Daiquiri.
 2. Hemingway Daiquiri: Vernoemd naar de beroemde schrijver Ernest Hemingway, deze variatie vervangt de suikersiroop door maraschinolikeur en grapefruitsap, wat resulteert in een complexere en ietwat bittere smaak.
 3. Bananen Daiquiri: Voor een tropische twist, voeg gepureerde banaan toe aan de shaker samen met de andere ingrediënten. De romige textuur en zoetheid van de banaan passen perfect bij de scherpte van de limoen en de witte rum.
 4. Mango Daiquiri: Gebruik verse of bevroren mango’s om een exotische, zoete en fruitige variatie op de klassieke Daiquiri te creëren. Mango’s zorgen voor een rijke en zijdezachte textuur die een luxueuze dimensie toevoegt aan deze cocktail.
 5. Frozen Daiquiri: In plaats van de cocktail te schudden met ijs, combineer je de ingrediënten in een blender met gemalen ijs om een verfrissende en ijskoude slush te creëren die perfect is voor warme zomerdagen.
Daiquiri
Daiquiri

De geschiedenis van de Daiquiri

De Daiquiri vindt zijn oorsprong in de late 19e of vroege 20e eeuw in Cuba. De cocktail is vernoemd naar het stadje Daiquirí, gelegen in de buurt van Santiago de Cuba. De legende gaat dat een Amerikaanse mijnbouwingenieur genaamd Jennings Cox de cocktail creëerde als een manier om zijn werknemers te vermaken tijdens een bijeenkomst.

De Daiquiri werd al snel populair in de Verenigde Staten, vooral tijdens het Prohibition-tijdperk (1920-1933), toen veel Amerikanen naar Cuba reisden om alcohol te consumeren. In de jaren ’40 en ’50 nam de populariteit van de Daiquiri verder toe, mede dankzij de voorkeur van beroemdheden zoals Ernest Hemingway en John F. Kennedy voor deze verfrissende cocktail.

Tegenwoordig is de Daiquiri een geliefde klassieker die in bars en restaurants over de hele wereld wordt geserveerd. Met zijn eenvoudige, maar verfijnde smaakprofiel en talloze variaties, blijft de Daiquiri een tijdloze favoriet die zowel beginnende cocktaildrinkers als doorgewinterde kenners zal bekoren.

Conclusie

De Daiquiri is een klassieke cocktail met een rijke geschiedenis en een eenvoudige maar verleidelijke smaak. Of je nu kiest voor de traditionele versie of een van de vele creatieve variaties, deze verfrissende drank is perfect voor elke gelegenheid. Probeer er zelf een te maken en ontdek waarom de Daiquiri al meer dan een eeuw een favoriet is bij cocktail-liefhebbers over de hele wereld. Proost!