Cuba libre

Cuba libre

De Cuba Libre is een iconische cocktail die al meer dan een eeuw populair is en een blijvende aantrekkingskracht heeft op liefhebbers van rum en cola over de hele wereld. Deze eenvoudige maar smaakvolle cocktail is een favoriet op feestjes en in bars, en biedt een verfrissend drankje dat zowel door mannen als vrouwen wordt genoten. In dit artikel zullen we de ingrediënten, bereidingswijze, servering en geschiedenis van de Cuba Libre verkennen, evenals enkele mogelijke variaties die je kunt proberen.

Een Tumbler of Longdrinkglas
Drank: Rum
Sterkte: Normaal
Bereiding in 2 minuten
Niveau is Makkelijk

Cuba libre

45 ml rum
120 ml cola
15 ml vers limoensap
Ijsblokjes
Limoenpartje voor garnering

Cuba libre

Wat zit er in een Cuba Libre?

Een klassieke Cuba Libre bestaat uit slechts drie eenvoudige ingrediënten:

 • 45 ml rum
 • 120 ml cola
 • 15 ml vers limoensap
 • Ijsblokjes
 • Limoenpartje voor garnering

Hoe maak je een Cuba Libre?

Het maken van een Cuba Libre is eenvoudig en vereist weinig tijd of moeite. Volg deze stappen om deze iconische cocktail te bereiden:

 1. Vul een hoog glas, zoals een Collins-glas, met ijsblokjes.
 2. Voeg 2 delen rum toe aan het glas.
 3. Knijp een kwart limoen uit boven het glas en laat de schil in het glas vallen.
 4. Top het glas af met cola.
 5. Roer voorzichtig om de ingrediënten te mengen en serveer met een rietje.

Hoe drink/serveer je een Cuba Libre?

De Cuba Libre wordt traditioneel geserveerd in een hoog glas, zoals een Collins-glas, dat voldoende ruimte biedt voor de ijsblokjes en het bruisende mengsel van rum en cola. Serveer de cocktail met een rietje om te voorkomen dat de bruisende cola te snel plat wordt. Het is belangrijk om de cocktail goed koud te serveren, dus zorg ervoor dat je voldoende ijsblokjes in het glas doet.

Eventueel variaties

Hoewel de klassieke Cuba Libre een tijdloze favoriet is, zijn er verschillende variaties die je kunt proberen om het drankje aan te passen aan je persoonlijke smaak:

 1. Spiced Cuba Libre: Vervang de witte rum door een kruidige rum voor een meer complexe smaak.
 2. Cherry Cuba Libre: Voeg een scheutje kersenlikeur toe voor een zoetere, fruitige twist.
 3. Dark and Stormy Libre: Gebruik in plaats van cola een combinatie van ginger beer en een scheutje Angostura bitters voor een pittiger smaakprofiel.
Cuba libre
Cuba libre

De geschiedenis van de Cuba Libre

De Cuba Libre vindt zijn oorsprong in het Cuba van de vroege 20e eeuw, tijdens de Amerikaanse bezetting na de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Het verhaal gaat dat een Amerikaanse legerofficier het drankje voor het eerst bestelde in een bar in Havana en het vervolgens “Cuba Libre” noemde, wat “Vrij Cuba” betekent, als eerbetoon aan de pas verworven onafhankelijkheid van het eiland. In de loop der jaren heeft de Cuba Libre zijn weg gevonden naar bars en feestjes over de hele wereld. Hoewel het recept eenvoudig is, heeft de combinatie van rum, cola en limoen een blijvende aantrekkingskracht die de cocktail tot een geliefde klassieker maakt.

De populariteit van de Cuba Libre is in de loop der jaren toegenomen, mede dankzij het gebruik van Coca-Cola als ingrediënt. In feite is de Cuba Libre in sommige landen beter bekend als “Rum and Coke”. De cocktail is ook nauw verbonden met de muziek- en entertainmentindustrie, met veel artiesten en beroemdheden die het drankje in hun songteksten en op sociale media hebben genoemd.

Conclusie

De Cuba Libre is een eenvoudige maar smaakvolle cocktail die al generaties lang geliefd is bij liefhebbers van rum en cola. Met zijn eenvoudige ingrediënten en gemakkelijke bereiding is het de perfecte drank voor feestjes en informele bijeenkomsten. Of je nu de klassieke versie wilt proberen of experimenteren met een van de vele variaties, de Cuba Libre biedt een verfrissende en smakelijke optie voor liefhebbers van cocktails. Proost op “Vrij Cuba” en geniet van deze tijdloze klassieker!