Cosmopolitan

Cosmopolitan

De cosmopolitan cocktail, ook wel bekend als de “Cosmo”, is een moderne klassieker die glamour, verfijning en een vleugje nostalgie in één drankje belichaamt. Deze iconische cocktail, die zijn populariteit grotendeels te danken heeft aan de hitserie Sex and the City, is een must voor liefhebbers van verfijnde en fruitige drankjes. In dit artikel zullen we de ingrediënten, bereiding, serveerstijl, variaties en geschiedenis van de cosmopolitan cocktail verkennen.

In Cosmopolitan glazen
Drank: wodka / Contreau
Sterkte: Sterk
Bereiding in 3 minuten
Niveau is makkelijk

Cosmopolitan recept

45 ml wodka
20 ml Cointreau (of andere sinaasappellikeur)
20 ml cranberrysap
15 ml vers limoensap
Sinaasappelschil of limoenschil voor garnering

Cosmopolitan

Wat zit er in een cosmopolitan cocktail?

De cosmopolitan cocktail is een mix van de volgende ingrediënten:

 • 45 ml wodka
 • 20 ml Cointreau (of andere sinaasappellikeur)
 • 20 ml cranberrysap
 • 15 ml vers limoensap
 • Sinaasappelschil of limoenschil voor garnering

Hoe maak je een cosmopolitan cocktail?

Om een cosmopolitan cocktail te maken, volg je deze eenvoudige stappen:

 1. Vul een cocktailshaker met ijs.
 2. Voeg 2 delen wodka, 1 deel Cointreau of triple sec, 1 deel cranberrysap en 0,5 deel vers geperst limoensap toe.
 3. Sluit de shaker goed af en schud krachtig gedurende ongeveer 15-20 seconden, of tot de buitenkant van de shaker koud aanvoelt.
 4. Zeef de cocktail in een gekoeld martiniglas.

Hoe drink/serveer je een cosmopolitan cocktail?

De cosmopolitan cocktail wordt traditioneel geserveerd in een martiniglas, dat een elegante en verfijnde uitstraling geeft. Het glas heeft een lange steel en een V-vormige kom, wat perfect is om de cocktail koud te houden zonder dat je handen het glas opwarmen. Voor een perfecte presentatie, garneer de cosmopolitan met een sinaasappel- of limoentwist, of een klein schijfje van een van deze citrusvruchten.

Eventuele variaties

Er zijn tal van variaties op de klassieke cosmopolitan cocktail die je kunt proberen:

 1. Mandarin Cosmopolitan: Vervang de gewone wodka door mandarijnwodka voor een extra vleugje citrus.
 2. Raspberry Cosmopolitan: Voeg een scheutje frambozenlikeur toe en gebruik frambozensap in plaats van cranberrysap voor een zoete, fruitige twist.
 3. Blueberry Cosmopolitan: Gebruik blauwe bessenlikeur en blauwe bessensap in plaats van triple sec en cranberrysap voor een diep paarse kleur en een rijke bessensmaak.
 4. Pineapple Cosmopolitan: Vervang het limoensap door ananassap en voeg een scheutje kokoslikeur toe voor een tropisch geïnspireerde versie van de klassieker.
Cosmopolitan
Cosmopolitan

De geschiedenis van de cosmopolitan cocktail

De geschiedenis van de cosmopolitan cocktail is enigszins onduidelijk, met verschillende verhalen die circuleren over zijn oorsprong. Een van de meest geaccepteerde theorieën is dat de cocktail zijn oorsprong vindt in de jaren 1970, toen een barman in San Francisco een drankje maakte met wodka, triple sec, limoensap en een scheutje cranberrysap. De cocktail kreeg echter pas echt bekendheid in de jaren 1980 en 1990, toen hij werd geassocieerd met trendy bars in Manhattan en de hitserie Sex and the City.

De populariteit van de cocktail werd verder versterkt door de opkomst van premium wodka’s in de jaren 1990, waardoor de cosmopolitan een symbool werd van luxe en verfijning. Ondanks enkele periodes van dalende populariteit, is de cosmopolitan blijven standhouden als een klassieker onder de moderne cocktails.

Conclusie

De cosmopolitan cocktail is een tijdloze klassieker die zowel eenvoudig te maken als heerlijk om te drinken is. Met zijn mix van wodka, sinaasappellikeur, cranberrysap en limoensap, biedt de cosmopolitan een perfecte balans tussen zoet, zuur en fruitig. Geserveerd in een elegant martiniglas en gegarneerd met een sinaasappel- of limoentwist, is het de ideale keuze voor een stijlvolle avond met vrienden of een romantisch avondje uit.

Of je nu vasthoudt aan het originele recept of experimenteert met verschillende variaties, de cosmopolitan is een cocktail die zowel indrukwekkend als heerlijk is. Proost op de tijdloze schoonheid van de cosmopolitan cocktail!