Cosmopolitan

Cosmopolitan

Voor een chique cocktail hoef je niet verder te zoeken dan de klassieke Cosmopolitan. Dit elegante drankje is de perfecte balans tussen zoet en zuur, en ziet er prachtig uit in een martiniglas. Of je nu een meidenavond organiseert of een verfijnd drankje zoekt voor een date night, dit drankje zal zeker in de smaak vallen. Proost!

In Cosmopolitan glazen
Drank: Vodka / Triple Sec
Sterkte: Sterk
Bereiding in 3 minuten
Niveau is makkelijk

Cosmopolitan recept

40 ml Vodka
40 ml Triple Sec
40 ml Cranberrysap

Cosmopolitan

Wat is een Cosmopolitan cocktail en wat zijn de ingrediënten?

De cosmopolitan cocktail is een klassiek drankje met een moderne twist. Hij is populair in bars over de hele wereld vanwege zijn heerlijk fruitige smaak en opvallende uiterlijk. De ingrediënten zijn wodka, Cointreau of triple sec, cranberrysap en vers geperst limoensap. Hij wordt vaak gegarneerd met een orange twist of een limoenschijfje. Om deze cocktail te maken combineer je de wodka, Cointreau of triple sec, cranberrysap en limoensap in een shaker gevuld met ijsblokjes. Schud goed tot het koud is en schenk het in een glas met een randje suiker. Werk desgewenst af met een sinaasappeltwist of een limoenschijfje ter decoratie. Geniet van deze klassieke cosmopolitan cocktail!

Waar de Cosmopolitan cocktail vandaan komt

De oorsprong van de cosmopolitan cocktail is gehuld in controverse. Sommigen geloven dat hij voortkomt uit recepten uit eind 1800, terwijl anderen wijzen op een bar in San Francisco halverwege de jaren zeventig. Het meest geaccepteerde verhaal zegt echter dat hij in de jaren tachtig ontstond in een bar in Miami Beach. Aan een barman genaamd Cheryl Cook wordt het recept toegeschreven voor de verfrissend zure en licht zoete drank, die uiteindelijk mainstream werd door de verheerlijking ervan in Sex and the City. Andere theorieën suggereren dat de hoofdingrediënten van de drank – wodka, limoensap, triple sec en cranberrysap – zijn overgenomen van klassieke cocktails als de Kamikaze of Margarita. Ongeacht de precieze oorsprong, kunnen we deze tijdloze klassieker allemaal waarderen, geserveerd in een gekoeld glas met een vleugje limoen.

Hoe maak je een cosmopolitan stap voor stap?

Een cosmopolitan maken is gemakkelijker dan het lijkt! Vul eerst een shaker met gemalen ijs en voeg 3 delen cranberrysap, 2 delen wodka en 1 deel likeur met limoensmaak toe. Doe vervolgens het deksel van de shaker er stevig op en schud de ingrediënten minstens 30 seconden krachtig. Giet vervolgens de gezeefde vloeistof in een elegant martiniglas. Om de chique uitstraling af te maken, garneer je met een limoenschijfje of -draai die perfect op de rand van je gemaakte drankje zit. Zonder veel moeite heb je zojuist een geweldige Cosmopolitan cocktail gemaakt!

Tips voor het garneren van je cosmopolitan cocktail

Wil je je cosmopolitan cocktail van gewoon naar buitengewoon brengen? Garnering is een gemakkelijke manier om dat te doen! Een populaire garnering voor de cosmopolitan cocktail is een twist van limoen of citroen. Je kunt ook bevroren of verse bessen gebruiken, zoals frambozen, veenbessen of andere bessen naar keuze. Gebruik voor extra elegantie een citrusschijf, bij voorkeur in dezelfde smaak die je voor de twist hebt gebruikt (bijvoorbeeld limoen). Door een paar bessen op het drankje te gooien en erop te laten drijven ziet het er geweldig uit en krijgt het een uitbarsting van smaak. Om het echt pittiger te maken kun je een randje suiker om je glas doen of een van deze creatieve alternatieven proberen: zout, chilipoeder, cacaopoeder of kokosschilfers. Met al deze tips en ideeën zijn er geen grenzen aan hoe lekker en indrukwekkend je cosmopolitan kunnen zijn!

Cosmopolitan
Cosmopolitan

In wat voor glas serveer je een cosmopolitan cocktail?

Een cosmopolitan cocktail wordt gewoonlijk geserveerd in een martiniglas. Met zijn hoge steel en smalle taille biedt dit V-vormige vat de perfecte verfijning voor dit klassieke drankje. Het laat ook voldoende ruimte voor de populaire garnering van een sinaasappeldraai om sierlijk in de drank te zweven, naast eventuele andere fruit- of citrusdecoraties. Dus als je de volgende keer een deze cocktail wilt serveren, vergeet dan zeker het martiniglas niet – het is de sleutel tot een goede presentatie van je zorgvuldig bereide brouwsel!

De cosmopolitan cocktail is een klassiek drankje dat de tand des tijds heeft doorstaan. Dit heerlijke en verfrissende drankje is perfect voor elke gelegenheid, of je nu een informeel samenzijn met vrienden hebt of een formeel evenement organiseert. Als je nog nooit een cosmopolitan cocktail hebt gemaakt, maak je dan geen zorgen! We hebben een stap-voor-stap handleiding gegeven om je te helpen dit smakelijke drankje thuis te maken. Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, voel je vrij om te experimenteren met verschillende garneringen en serveer je cosmopolitan in een glas naar keuze. Proost!

Cocktails maken.

Heeft u mooie glazen gezien maar geen idee welke cocktial daar bij hoor of hoe u deze moet maken? Geen stress. Wij hebben van de meest populaire coctails de recepten online gezet. Shaken maar!
Amaretto sour Cosmopolitan Mojito
Aperol spritz Cuba libre Moscow mule
Bellini Daiquiri Pina colada
Bloody mary Dark n stormy Pornstar martini
Blue Lagoon Margarita Sex on the beach
Caipirinha Mimosa