HomeCocktailzeef

Cocktailzeef

De ene cocktail is de andere niet. Zo staat er voor elke cocktail een bepaald soort glas, maar ook verschilt het per cocktail of u deze met ijs serveert. Cocktails die u zónder ijs serveert, bereidt u natuurlijk wel ijskoud met ijs. Voor het serveren van zo’n cocktail gebruikt u een cocktailtzeef, waarvan u er op deze pagina diverse vindt.

Soorten cocktailzeven

Om het nog iets ingewikkelder te maken: niet voor elke heldere cocktail gebruikt u dezelfde cocktailzeef. Er bestaan grofweg drie soorten zeven voor cocktails: de fine mesh strainer, de Hawthorne strainer en de julep strainer. We lichten ze kort toe. Een julep strainer is de eenvoudigste cocktailzeef waarmee u ijs en grotere stukken fruit of residu uit een drank filtert. De fine mesh strainer is de fijnste zeef. Hiermee filtert u vrijwel alles uit de cocktailshaker en resteert alleen een heldere drank die u als cocktail serveert, of aanvult met andere ingrediënten. Tot slot de Hawthorne strainer. Deze cocktailzeef maakt gebruik van veren om grotere stukken ijs en vruchtvlees uit een drank te filteren, maar produceert niet per een heldere vloeistof.

Cocktailzeef of cocktailstrainer?

De termen cocktailzeef en cocktailstrainer worden vaak door elkaar gebruikt en komen in principe op hetzelfde neer. Bent u op zoek naar een cocktailzeef? Dan kunt u dus evengoed kiezen voor een cocktailstrainer, want hiermee wordt in de praktijk hetzelfde bedoeld. Cocktailzeef is in het dagelijks taalgebruik iets gangbaarder, terwijl strainer echt jargon is voor cocktailshakers en horecapersoneel. Welke term u het beste ligt, hangt dan waarschijnlijk ook af van uw functie en/of ervaring. Als u zelf achter de bar staat of gestaan heeft, geeft u waarschijnlijk de voorkeur aan cocktailstrainer.

Waarom een cocktail zeven?

Voor vrijwel elke cocktail staat een strikt bereidingsproces. Goed afgemeten ingrediënten, vers, koud en natuurlijk moeten ook de decoraties in orde zijn. Eigenlijk is een cocktail een klein feestje in een glas. Bij geen enkel ander soort drank doen de uitstraling en het visuele effect er zoveel toe als bij een cocktail. Denk alleen al aan de laagjes waarin sommige cocktails gemaakt worden. Textuur, mondgevoel, uitstraling, allemaal van invloed op de drinkbeleving. Daarom is het verschil tussen een heldere en troebele vloeistof van belang. Wanneer u vers fruit gebruikt voor uw cocktails – en natuurlijk doet u dat – krijgt u de cocktail alleen helder met een goede cocktailzeef.

Online cocktailzeef kopen

Wilt u uw gasten de lekkerste cocktails voorzetten? Ongeacht of u dat thuis doet of in uw eigen horecazaak: hier bij Horeca Centrum Amsterdam vindt u álles dat u nodig heeft om professioneel cocktails te maken. Van glazen tot cocktailshakers en van decoratie tot dienblad en dus ook een cocktailzeef. Wees kritisch op uw cocktails en zie dat uw gasten terugkeren. Want een goede cocktail is een uithangbord voor elke gastheer of gastvrouw.