Caipirinha

Caipirinha

De Caipirinha is een populaire Braziliaanse cocktail die gemaakt wordt met cachaça, limoen en suiker. Het is een verfrissend drankje dat vooral op warme zomerdagen veel gedronken wordt in Brazilië en daarbuiten.

In Tumbler glazen
Drank: Cachaça (rum)
Sterkte: Sterk
Bereiding in 5 minuten
Niveau is Normaal

Caipirinha recept

50 ml cachaça
1 limoen
2 theelepels suiker
Crushed ice

Caipirinha

Wat zit er in een Caipirinha?

Een traditionele Caipirinha bevat drie ingrediënten: cachaça, limoen en suiker. Cachaça is een Braziliaanse sterke drank die gemaakt wordt van gefermenteerde suikerriet. Het heeft een lichte, zoete smaak en een alcoholpercentage van ongeveer 40%. Limoen wordt gebruikt om de smaak van de cachaça te verbeteren en om het drankje een frisse smaak te geven. De suiker wordt toegevoegd om het drankje zoeter te maken en de smaken in balans te brengen.

Hoe maak je een Caipirinha?

Om een Caipirinha te maken heb je nodig:

  • 1 limoen
  • 2 theelepels suiker
  • 50 ml cachaça
  • Crushed ice

Stap 1: Was de limoen en snijd hem in kleine stukjes. Doe de stukjes limoen in een glas en voeg de suiker toe.

Stap 2: Gebruik een stamper om de limoen en suiker te pletten. Plet ze goed zodat de sappen vrijkomen.

Stap 3: Voeg de cachaça toe en roer alles door elkaar.

Stap 4: Voeg crushed ice toe en roer nogmaals door elkaar.

Stap 5: Serveer de Caipirinha met een schijfje limoen.

Hoe drink/serveer je een Caipirinha?

Een Caipirinha wordt traditioneel geserveerd in een laag glas, zoals een old-fashioned glas. Het glas moet gevuld zijn met crushed ice en het drankje moet gegarneerd worden met een schijfje limoen. Om de Caipirinha te drinken, neem je een slokje door het rietje. Roer het drankje regelmatig door zodat de smaken goed gemengd blijven.

Eventuele variaties

Hoewel de traditionele Caipirinha gemaakt wordt met cachaça, limoen en suiker, zijn er ook variaties op dit recept. Zo kun je bijvoorbeeld de limoen vervangen door andere vruchten, zoals aardbei, kiwi of mango. Ook kun je de suiker vervangen door agave siroop of honing om het drankje wat gezonder te maken. Daarnaast kun je experimenteren met verschillende soorten cachaça om de smaak van de Caipirinha te veranderen.

Caipirinha
Caipirinha

De geschiedenis van de Caipirinha

De Caipirinha is ontstaan in Brazilië, waar het landelijke leven nauw verbonden is met cachaça, een sterke drank die wordt geproduceerd uit suikerriet. Het werd oorspronkelijk beschouwd als een drankje van de lagere klasse, maar in de jaren 1950 en 1960 werd de Caipirinha een populair drankje onder de stedelijke elite van Brazilië.

In de loop der jaren is de populariteit van de Caipirinha buiten Brazilië gegroeid en wordt het nu beschouwd als een van de bekendste Braziliaanse drankjes. Het is te vinden op cocktailmenu’s over de hele wereld en wordt vaak geserveerd in bars met een Braziliaans thema.

Conclusie

De Caipirinha is een klassieke Braziliaanse cocktail die populair is geworden over de hele wereld. Het eenvoudige recept maakt het gemakkelijk om thuis te maken, terwijl de unieke smaak van cachaça het een favoriet maakt onder liefhebbers van sterke drank. Of je nu op zoek bent naar een verfrissend drankje op een warme zomerdag of een unieke toevoeging aan je cocktailmenu, de Caipirinha is zeker het proberen waard.