Bloody mary

Bloody mary

De Bloody Mary is een iconische cocktail die vaak wordt geassocieerd met brunch en ontspannen weekenden. Het is een klassieke mixdrank die al decennia lang populair is en vaak wordt aangepast aan persoonlijke voorkeuren. Deze cocktail is geliefd bij veel mensen vanwege de unieke smaak en de mogelijkheid om het aan te passen aan hun persoonlijke voorkeuren.

Een Longdrinkglas
Drank: Wodka
Sterkte: Gemiddeld
Bereiding in 6 minuten
Niveau is Normaal

Bloody mary recept

45 ml wodka
120 ml tomatensap
1 theelepel Worcestershire-saus
1 theelepel Tabasco-saus
1/2 theelepel selderijzout
1/4 theelepel zwarte peper
15 ml citroensap
Ijsblokjes
Bleekselderijstengel

Bloody mary

Wat zit er in een Bloody Mary?

De basis ingrediënten van een Bloody Mary zijn tomatensap en wodka. Andere ingrediënten kunnen worden toegevoegd om de smaak te verbeteren, zoals Worcestershire-saus, Tabasco-saus, selderijzout, peper en citroensap. Het wordt meestal geserveerd met ijs en een stengel bleekselderij als garnering.

Hoe maak je een Bloody Mary?

Ingrediënten:

 • 45 ml wodka
 • 120 ml tomatensap
 • 1 theelepel Worcestershire-saus
 • 1 theelepel Tabasco-saus
 • 1/2 theelepel selderijzout
 • 1/4 theelepel zwarte peper
 • 15 ml citroensap
 • Ijsblokjes
 • Bleekselderijstengel

Stappen:

 1. Voeg ijsblokjes toe aan een cocktailshaker.
 2. Voeg de wodka, tomatensap, Worcestershire-saus, Tabasco-saus, selderijzout, zwarte peper en citroensap toe aan de cocktailshaker.
 3. Schud de cocktailshaker goed om alle ingrediënten te mengen.
 4. Giet de cocktail in een groot glas.
 5. Voeg een stengel bleekselderij toe als garnering.

Hoe drink/serveer je een Bloody Mary?

Een Bloody Mary wordt meestal geserveerd in een hoog glas (longdrinkglas) met ijs en een stengel bleekselderij als garnering. Het kan ook worden geserveerd met andere garneringen, zoals olijven, augurken of plakjes citroen. Het is het beste om de cocktail te serveren met een rietje zodat de drank goed kan worden gemengd met de ingrediënten.

Eventuele variaties

Er zijn talloze variaties op de klassieke Bloody Mary. Sommige populaire variaties zijn:

 1. Bloody Maria – vervang de wodka door tequila voor een Mexicaanse twist.
 2. Bloody Caesar – vervang de Worcestershire-saus en Tabasco-saus door Clamato-sap en voeg een scheutje hete saus toe.
 3. Red Snapper – vervang de wodka door gin.
 4. Bloody Scotsman – vervang de wodka door Schotse whisky.
Bloody mary
Bloody mary

De geschiedenis van de Bloody Mary

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van de Bloody Mary. Sommigen beweren dat de cocktail is ontstaan in de jaren 1920 in Parijs, toen een barman een cocktail maakte met tomatensap en wodka om zijn kater te genezen. Anderen beweren dat de Bloody Mary is ontstaan in de jaren 1930 in de Verenigde Staten, toen acteur George Jessel een cocktail vroeg met tomatensap en wodka.

Wat we wel weten, is dat de Bloody Mary populair werd in de jaren 1950 en 1960, toen het werd beschouwd als een brunchcocktail en populair was bij beroemdheden en sociale elite. In de jaren 1970 en 1980 werden er veel verschillende variaties op de cocktail bedacht, waardoor het een populaire en veelzijdige cocktail werd.

De Bloody Mary heeft sindsdien een plaats veroverd in de populaire cultuur en wordt vaak geassocieerd met brunch en ontspannen weekenden. Het is een populaire keuze in bars en restaurants over de hele wereld en kan worden aangepast aan de smaakvoorkeuren van individuele drinkers.

Conclusie

De Bloody Mary is een klassieke cocktail die populair is geworden vanwege zijn unieke smaak en aanpasbaarheid. Het is een cocktail die zich leent voor experimentatie en aanpassing aan persoonlijke smaakvoorkeuren. Of je het nu traditioneel houdt of een variatie kiest, de Bloody Mary is een heerlijke keuze voor brunches, feestjes of ontspannen weekenden.